Επαίτειος…

by Sotos

Ανέκαθεν θαύμαζα την άπιαστη εκείνη μορφή διατύπωσης, τη λιτή και απέριτη η οποία κατορθώνει να τα λέει όλα, με τις λιγότερες δυνατές λέξεις.

Ο θαυμασμός μου νομιμοποιείται, καθώς βρίσκει προηγούμενο στους κορυφαίους του πνεύματος, με σπουδαιότερο όλων τον Σωκράτη· στα χείλη του φιλοσόφου των φιλοσόφων βάζει ο Πλάτων (δεινότατος επιγραμματοποιός ο ίδιος) την περίφημη φράση: «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».

Έτσι, λοιπόν, ξεχωριστή θέση μες τη καρδιά μου κατέχουν όσοι δόξασαν το λογοτεχνικό είδος του Επιγράμματος. Από τον Σιμωνίδη τον Κείο μέχρι τον Διονύσιο Σολωμό, σκεφθείτε με πόσο λίγες λέξεις λέγονται με την τέχνη τους τα πάντα, λ.χ., γύρω από την Μάχη των Θερμοπυλών, μ’ εκείνο το «Ω ξειν αγγέλειν..» ή την Καταστροφή των Ψαρρών, με τη  «…δόξα [που] μονάχη μελετά τα λαμπρά παλληκάρια…», αντιστοίχως. Είναι η τέχνη αυτή πολύ υψηλή.

Αν, πάντως, είχε θεσπισθεί κάποιος διαγωνισμός, το βραβείο των ημερών θα άξιζε πέραν πάσης αμφιβολίας να δοθεί στον φίλο μπλόγκερ Γιάννη Παπαιωάννου, ο οποίος κατάφερε να πει τα πάντα για την 28η Οκτωβριου του 2012 με μια και μόνο λέξη: «Επαίτειος»!

Το είδα στο Twitter. Μπράβο Γιάννη! Συγχαρητήρια.