Στο χέρι της ΓΕΝΟΠ

by Sotos

Ηλεκτρική ΖεύξηΚάνω πως δεν άκουσα το επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι δεν είχε καμιάν ανάμιξη στη διαπραγμάτευση μεταξύ εργαζόμενων στη ΔΕΗ και Διοίκησης της επιχείρησης κ.τ.λ. Κάνω πως δεν το άκουσα και πάω παρακάτω.

Παρακάτω, δεν μπορώ να παραβλέψω ότι έχουν πέσει πια οι υπογραφές ΓΕΝΟΠ και Διοίκησης της ΔΕΗ –και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Κι αν ακόμα ξέγραφε, δεν γίνεται να ορισθεί νέα συνάντηση για να ζητήσουν οι εργαζόμενοι ν’ ανακληθούν όσα κέρδισαν από τη διαπραγμάτευση, δηλαδή «ένας καφές κι ένα σάντουιτς την ημέρα», όπως εμφατικά μεταφράζουν οι ίδιοι τα έξη παραπάνω ευρώ που συμφωνήθηκαν. Δεν γίνεται ν΄ανακληθούν, και το καταλαβαίνω. Άλλωστε δεν θα ήθελα να τα χάσουν τα έξη ευρώ, όταν μάλιστα ζητούμενο είναι να πάρουμε από έξη και περισσότερα ευρώ όλοι, άρα κι εκείνοι.

Επειδή όμως έτσι όπως έγινε το όλο πράγμα πρέπει να μαζευτεί, θα κάνω μια πρόταση:

Όπως ακριβώς η ΓΕΝΟΠ συνέδεε το ηλεκτρικό ρεύμα που έκοβε από νοικοκυριά η προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι και τώρα, προτείνω, να εκχωρήσει η ΓΕΝΟΠ υπέρ της καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης το ποσό που κέρδισε από τη διαπραγμάτευση. Θα λέγαμε, να κεράσει όσους πεινάνε από μια φέτα ψωμί για σάντουιτς. Το δικό του ολόκληρο σάντουιτς μπορεί, νομίζω, ο κάθε εργαζόμενος της ΔΕΗ να το παίρνει μαζί του στη δουλειά από το σπίτι.

Η νέα σχετική ανακοίνωση που θα εκδώσει η ΓΕΝΟΠ θα επισημαίνει γι άλλη μια φορά και θα υπογραμμίζει πόσο σκληρά και απάνθρωπα εργάζονται οι εργαζόμενοι στα ορυχεία της ΔΕΗ και αλλού, αλλά θα παραδέχεται ότι οι ίδιοι αυτοί σκληρά και απάνθρωπα εργαζόμενοι είναι πάντως σε καλύτερη μοίρα από τους άνεργους και τους άπορους, διαφορετικά θα τους παραχωρούσαν τη θέση τους, ευχαρίστως ή έστω με βαριά καρδιά.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση θα διευκρινίζει και θα υπογραμμίζει ότι κίνητρο της απόφασης εκχώρησης δεν είναι η ελεημοσύνη, αλλά η κοινωνική συναίσθηση. Και ότι από μόνη της η αίσθηση πως υπάρχουν προνομιούχοι μεταξύ των εργαζόμενων συνιστά συνταγή αποτυχίας στον αγώνα κατά όλων εκείνων των πραγματικά προνομιούχων που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, ενώ συντηρεί τη χρεοκοπία και την αναπαράγει.

Η ΓΕΝΟΠ κέρδισε ήδη εντός των τειχών μια αποφασιστική μάχη κι έδωσε νέο στίγμα. Είναι στο χέρι της, σε αυτή τη φάση, να μοιραστεί αυτό το στίγμα εκτός των τειχών με όσους δεν είναι σε θέση να δώσουν καμιά μάχη.

Το κέρδος θα είναι πολλαπλάσιο για τη ΓΕΝΟΠ. Μια φέτα ψωμί δεν είναι λίγο για τον πεινασμένο. Θα βγάζει και καλύτερες ανακοινώσεις η κυβέρνηση.