Έτσι πιάστηκε ο Μαζιώτης

by Sotos

Εικόνα Θλιμμμένος Κροκόδειλος

Η αλήθεια πίσω από τη σύλληψη του Μαζιώτη είναι ότι στην Αντιτρομοκρατική διέβλεψαν τις κινήσεις του, έχοντας καταλάβει ότι δεν θ’ άντεχε άλλο και κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι θα επιχειρούσε να πάει στην Κρήτη, για να στρατολογήσει τον κροκόδειλο –που έχει και τη σχετική προδιάθεση, αφού άλλοτε τον λένε Σήφη και άλλοτε Μανωλιό, έχει δηλαδή πολλά ονόματα, όπως εξάλλου και ο Μαζιώτης.

Στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Μαζιώτης είχε υπόψη του να γίνει στην αρχή φίλος με τον κροκόδειλο, με σκοπό όμως μετά να τον γδάρει, για να πουλήσει ακριβά το πολύτιμο δέρμα του και να χρηματοδοτεί από τα κέρδη τη δράση των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα, χωρίς να έχει άλλο ανάγκη τις τράπεζες.

Μελετώντας τόσο τον χαρακτήρα του κροκόδειλου όσο και του Μαζιώτη, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατάλαβαν ότι η στρατολόγηση θα έπαιρνε καιρό, αφού ο μεν Μαζιώτης επειγόταν, ο δε συγκεκριμένος κροκόδειλος είχε γίνει στην Κρήτη δύσπιστος και φιλύποπτος. Έτσι, κατέληξαν αμέσως στο συμπέρασμα ότι, αν και μη προνοητικός, ο Μαζιώτης θα προμηθευόταν πριν ξεκινήσει για Κρήτη υλικά για κάμπιγκ.

Έστησαν, λοιπόν, στοχευμένο καρτέρι στον Μαζιώτη. Όχι σ’ έναν τυχαίο σταθμό του Ηλεκτρικού, όποιον νάναι, όπως μετέδωσαν τα κανάλια. Αλλά κυρίως σ’ εκείνους τους σταθμούς που είναι κοντά σε καταστήματα, όπου πωλούνται εκδρομικά είδη. Θα του την έστηναν και στην Κρήτη, αλλά τους αποθάρρυναν η διαμόρφωση του εδάφους και τα αυτονομιστικά ήθη που επικρατούν στο νησί.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη του Μαζιώτη ήταν ιδιοφυής σε σύλληψη, άριστα επεξεργασμένη σε σχεδιασμό και μεγάλης κλίμακας στην εφαρμογή της.

Κατά την προκαταρτική φάση κατασχέθηκαν πρώτα από τα παζάρια της Αθήνας όλα τα μαϊμού μπλουζάκια Lacoste. Αυτό έγινε ακριβώς επειδή τα μπλουζάκια Lacoste έχουν για σήμα τον κροκόδειλο, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. έχει έφεση στους συμβολισμούς και τους αξιοποιεί με κάθε ευκαιρία.

Πέρα από το επίπεδο του συμβολικού όμως, οι επιτελείς επιδίωξαν αρχικά να μοιράσουν τα κατασχεμένα μπλουζάκια στους αστυνομικούς, που θα έπαιρναν μέρος στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, φορώντας Lacoste οι αστυνομικοί, αφενός θα προκαλούσαν δέος στους φτωχούς περαστικούς διαβάτες ή επιβάτες των συρμών που δεν έχουν χρήματα για τέτοια λούσα, και αφετέρου θ’ αναγνωρίζονταν εύκολα μεταξύ τους μες το πλήθος γι αμεσότερο συντονισμό του ενός με τον άλλον.

Επειδή όμως η ξελιγωμένη ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. κράτησε τα περισσότερα μπλουζάκια για πάρτη της, όσα ελάχιστα περίσσεψαν από το πλιάτσικο δεν έφθασαν για τους αστυνομικούς της επιχείρησης και δόθηκε τελικά εντολή να εξασφαλίσει το απαραίτητο Lacoste μπλουζάκι κάθε αστυνομικός μόνος του για τον εαυτό του. Γι αυτό και η περιοχή όπου συνελήφθη ο Μαζιώτης ήταν γεμάτη από ριγμένους αστυνομικούς, που ξανακυνηγούσαν το παρεμπόριο, αναζητώντας όποια δυσεύρετα μπλουζάκια Lacoste είχαν τυχόν αποσωθεί από την ακρίδα. Επίσημη κάλυψη σε αυτούς τους αστυνομικούς δόθηκε εκ των υστέρων, με την αρμόδια υπηρεσιακή εξήγηση ότι αυτοί δρούσαν στο πλαίσιο άλλης επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Θησέας». Χα! Γιατί, νομίζετε δόθηκε τούτη η γεμάτη νόημα ονομασία; Μα, επειδή ο Μινώταυρος ήταν στην Κρήτη όπου βρίσκεται και ο κροκόδειλος! Θέλω να τα πιάνετε αυτά τα κρυμμένα σημάδια…

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, όπως αποδείχτηκε, μαϊμού Lacoste ήταν και η περούκα του Μαζιώτη! Προκαλεί εντύπωση αυτό, διότι δείχνει μεγάλη επιπολαιότητα εκ μέρους του Μαζιώτη, αφού μια περούκα Lacoste μαϊμού θα μπορούσε να είχε τινάξει τα σχέδιά του στον αέρα ήδη από την ώρα που την αγόραζε στο παζάρι ανυποψίαστος, ανάμεσα σε τόσους επάγρυπνους μυστικούς αστυνομικούς με όλη την προσοχή τους τεταμμένη και στραμμένη σε οτιδήποτε είχε σχέση με κροκόδειλο.

Τέλος πάντων, τέλος καλό, όλα καλά, μ’ εντολή Σαμαρά, οι αστυνομικοί θα κρατήσουν τα μπλουζάκια. Πρόκειται για κίνηση έκτακτου σχεδιασμού πλην όμως και για μια ακόμα κίνηση σαφούς γενναιοδωρίας της κυβέρνησης προς τους ένστολους, αυτή τη φορά μάλιστα χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού –τούτο το τελευταίο διευκρινίσθηκε για να μην προβάλει αντιρρήσεις η Τρόικα.

Στο μεταξύ ξεχασμένος, πήζει στο κλάμα ο κροκόδειλος που κακόμαθε όλον αυτόν τον καιρό στα φώτα της δημοσιότητας. Βέβαια, κροκόδειλος είναι, τάχει εύκολα τα δάκρυα. Ωστόσο, η ευσυγκίνητη κυβερνητική εκπρόσωπος δεν αποκλείεται να του εκφράσει τη συμπαράστασή της. Σε αντίθεση με τον ανάλγητο Σύριζα.