Ο αέρας του Σύριζα

by Sotos

Θα τα μάθατε, φαντάζομαι. Ότι τσαμπουκαλεύτηκε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον Γιώργο Κατρούγκαλο σε μια πρωινή εκπομπή. Τόλμησε, λέει, κι έπιασε στο στόμα του ο Κατρούγκαλος τον πατέρα του Κεφαλογιάννη. Και αυτός που δεν σηκώνει αστεία με τον πατέρα του θίχτηκε και τα πήρε. Τον είπε κανά δυο φορές «βλάκα» και «ηλίθιο» τον Κατρούγκαλο, αλλά τελικά, λέει, του ζήτησε συγγνώμη ο Κατρούγκαλος του Κεφαλογιάννη.

Δεν έγιναν ακριβώς έτσι τα πράγματα (δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο παραπάνω). Ούτε συγγνώμη ακούστηκε. Ααα… Όσο γι αυτό, του τη ζήτησε, λέει, στο διάλειμμα της εκπομπής. Κατ’ ιδίαν. Και την έκαναν τα κανάλια δημόσια αυτήν την κατ’ ιδίαν συγγνώμη. Ποια κανάλια; Τα κανάλια που είναι ιδιοκτησία του Κεφαλογιάννη!..

Πολύ πιο γρήγορα θα είχε τελειώσει το επεισόδιο –ίσως να μην είχε καν ξεκινήσει– αν με το που ξεκίναγε η εκπομπή ζήταγε από τον Κεφαλογιάννη ο Κατρούγκαλος συγγνώμη και μόνο που γεννήθηκε. Συγγνώμη που γεννήθηκε, συγγνώμη που υπάρχει, συγγνώμη που διανοείται να κυκλοφορεί κοντά στον Κεφαλογιάννη. Αυτή θα ήταν μια καλή συγγνώμη. Η πρέπουσα για έναν Κεφαλογιάννη.

Την ευκαιρία για την καλή αυτή και πρέπουσα συγγνώμη, του την έδωσε ο Κεφαλογιάννης του Κατρούγκαλου. Του την έδωσε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή, πριν ακόμα αρχίσει το επεισόδιο, όταν του είπε: «Έχετε πάρει πολύ αέρα!» Σ’ εκείνο το σημείο είναι που έπρεπε ο Κατρούγκαλος να του ζητήσει συγγνώμη του Κεφαλογιάννη, και μάλιστα για λογαριασμό όλου του Σύριζα.

Αντί συγγνώμης βέβαια, θα μπορούσε να εξηγήσει στον Κεφαλογιάννη ο Κατρούγκαλος ότι δεν έχει πάρει καθόλου αέρα, για την ακρίβεια ούτε κυβικό παραπάνω από εκείνον ακριβώς τον αέρα που επιτρέπει η πρωτιά του κόμματός του στις εκλογές.

Αλλά δεν μασάει από εκλογές και τέτοια ο Κεφαλογιάννης. Ο Κεφαλογιάννης –οι διάφοροι Κεφαλογιάννηδες– θεωρεί ότι το μαγαζί, όλο το μαγαζί, η Ελλάδα ολόκληρη είναι δικιά του, ανεξαρτήτως. Δεν φταίει. Έτσι μεγάλωσε. Να θεωρεί όλη την Ελλάδα δικιά του, για πάρτη του. Να λογαριάζει τον εαυτό του και την οικογένειά του μεταξύ των ολίγων κι εκλεκτών, ευλογημένων ιδιοκτητών της χώρας. Οι υπόλοιποι, εκείνοι που δεν λογίζονται ως ιδιοκτήτες, μπορούν μεν να ψηφίζουν, να παίζουν, να φαντασιώνονται, να κάνουν ό,τι θέλουν τέλος πάντων, αλλά σε κάθε περίπτωση να μην παίρνουν πολύ αέρα.

Έχει φυσικά και ψήφους ο Κεφαλογιάννης να αντιτάξει στον Κατρούγκαλο –δημοκρατία έχουμε… Έχει τις ψήφους εκείνων που, χωρίς να είναι ιδιοκτήτες όπως ο Κεφαλογιάννης, νομίζουν ωστόσο ότι γίνονται κάτι σαν Κεφαλογιάννης, όταν ψηφίζουν τον Κεφαλογιάννη. Οι φουκαράδες…

Δεν ξέρω, λοιπόν που λέτε, αν ζήτησε και τι συγγνώμη ζήτησε κατ’ ιδίαν στο διάλειμμα ο Κατρούγκαλος από τον Κεφαλογιάννη. Ξέρω μόνο ότι εμένα πάντως μου χρωστάει μια συγγνώμη ο Κατρούγκαλος, που δεν του τα εξήγησε τούτα εδώ του Κεφαλογιάννη.