Ψυχάκηδες και αγκυλωμένοι…

by Sotos

Bild, Πουλήστε νησιά, Ακρόπολη

 

«Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα. Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Βεβαίως υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα το κράτος, θα αυξηθεί ο τουρισμός και η Ακρόπολη θα παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες; Να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες του χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας.»

Η συγκεκριμένη δήλωση  ανήκει στον Γεράσιμο Γιακουμάτο και χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2012 . Όταν την είχε κάνει, ήταν μόνο βουλευτής. Τώρα πια είναι (υφ)υπουργός, και μάλιστα (υφ)υπουργός Ανάπτυξης –μεταξύ άλλων, δηλαδή, είναι και πολιτικός προϊστάμενος του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, του γνωστού μας Κ.Ε.Π.Ε. που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, με σκοπό να φοράει μανδύα επιστημονικού κύρους στις εκάστοτε φαεινές ιδέες της κυβέρνησης.

Σήμερα, μόλις λίγες ημέρες από την ανάληψη καθηκόντων του Γεράσιμου Γιακουμάτου στο υπουργείο Ανάπτυξης, το Δελτίο που εξέδωσε το Κ.Ε.Π.Ε. (το οποίο, επαναλαμβάνω, εποπτεύει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος) αναφέρεται σε «επιτακτική ανάγκη για μια ολόπλευρη ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη χώρα». Και, αφού φροντίζει το Κ.Ε.Π.Ε. να κάνει στο Δελτίο του λόγο για πλεονάζον και λανθάνον (!;) προσωπικό που διαχειρίζεται τον πολιτιστικό τουρισμό, διαπιστώνει τελικά ότι η ανάπτυξη του δυνητικά πολύ προσοδοφόρου αυτού τομέα του πολιτιστικού τουρισμού καθορίζεται:

«σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τους φορείς εκείνους οι οποίοι έχουν αναλάβει τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου. Αφορά τις μεθόδους και τις πρακτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν οι πολιτιστικοί οργανισμοί ξένων κρατών, αλλά και αρκετοί στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία τους, προκειμένου να προσελκύσουν ακόμα περισσότερους επισκέπτες.»

Ψυχάκηδες και αγκυλωμένοι, το πιάσατε το υπονοούμενο;

Η αλήθεια να λέγεται: Πολύ νωρίτερα από τον Γεράσιμο Γιακουμάτο που παίρνει προφυλάξεις και το πάει λάου-λάου μέσω Κ.Ε.Π.Ε., σταράτα κι έξω από τα δόντια το είχε γράψει η Bild από το 2010: «Πουλήστε νησιά και Ακρόπολη» (βλ. εικόνα πάνω από την αρχή του κειμένου). Και αν δεν κάνω λάθος, λάου-λάου ξελάου-λάου, με τα νησιά έχουμε ήδη κάνει την αρχή.