Επικουρικά κι Επικούρεια

by Sotos

Εικόνα Ηλεκτρόνια

Μια δήλωση του Αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του Σύριζα, Γιάννη Δραγασάκη, συμπυκνώνει σε έξη λέξεις ποιος είναι ο αληθινός νικητής, αλλά και ποιο το πραγματικό μήνυμα των Ευρωεκλογών: «Να φανούμε αντάξιοι της νίκης μας», είπε. Εξαιρετική δήλωση, θα έλεγα. Ακουμπάει κόσμο.

Στην πλευρά των ηττημένων τώρα, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ (Ελιά κ.τ.τ.) προσπαθούν να διαχειρισθούν τη νέα κατάσταση. Πώς; Με ανασχηματισμό (!..).

Ο ανασχηματισμός συνιστά επικουρικό φτιασίδωμα και δεν ακουμπάει κανέναν. Ακόμα χειρότερα, μάλλον θυμίζει τις τελευταίες ημέρες του Χίτλερ ο οποίος άλλαζε στρατηγούς και διέτασσε μετακινήσεις ανύπαρκτων στρατευμάτων μέσα από το περίφημο μπούνκερ, το θωρακισμένο του καταφύγιο στο Βερολίνο, ενώ έξω από εκείνο Ρωσική και Αμερικανική εμπροσθοφυλακή είχαν ήδη φθάσει πια μέχρι το απέναντι οικοδομικό τετράγωνο.

Αν έχει ο ανασχηματισμός κάποιαν αξία, αυτή ενδιαφέρει μόνο τους επαγγελματίες αναλυτές, που περιμένουν να ψειρίσουν:

  1. Κατά πόσον ο ανασχηματισμός θα ικανοποιεί τους επίφοβους (ανεξάρτητους κ.α.) να ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας –μια κυβερνητική θέση-αντάλλαγμα, επικουρικό στην κυβερνητική επανάπαυση ότι ελόγου τους αυτοί έχουν, έτσι κι αλλιώς, να λογαριάσουν τα περίπου 160.000 Ευρώ που θα χάσουν μιαν ώρα αρχύτερα, αν διακόψουν την κυβερνητική θητεία πριν από τη λήξη της, ή
  2. Κατά πόσον θα επικρατήσει στον ανασχηματισμό το σκεπτικό να μπουν στην κυβέρνηση πρόσωπα ακόμα πονηρότερα στην τεχνική των μεταμφιέσεων του Μνημονίου, ώστε να επικουρήσουν με την υποκριτική τους δεινότητα το σουξέ στόρι. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι σχολαστικοί αναλυτές μας θα βεβαιωθούν ότι ο Σαμαράς ένιωσε την ανάγκη να δηλώσει πως «ο ανασχηματισμός είναι προνόμιο του Πρωθυπουργού», επειδή έχει τελειώσει με τον Βενιζέλο και άρα ετοιμάζεται να δώσει εκλογική μάχη μόνος του. Από το μπούνκερ…

Στο μεσοδιάστημα, το σκορποχώρι της λεγόμενης Κεντροαριστεράς θα κερνάει ο ένας τον άλλον γουλιές από το πικρό ποτήρι της οξυδέρκειας του Επίκουρου, ο οποίος ακριβώς χάρη στην οξυδέρκειά του περιέγραψε άριστα μακρόκοσμο και μικρόκοσμο πριν από 23 αιώνες, διατυπώνοντας τη μέχρι σήμερα αναλλοίωτη αρχή ότι ένα μεγαλύτερο σώμα δεν μπορεί να περιστρέφεται γύρω από ένα μικρότερο. Είχε καταλάβει ο Επίκουρος ότι συμβαίνει πάντα το αντίστροφο, ότι δηλαδή είναι πάντα το μικρότερο σώμα που περιστρέφεται γύρω από το μεγαλύτερο. Σοφός άνθρωπος ο Επίκουρος.

Α! Με την ευκαιρία που πιάσαμε διάφορα επικούρεια κι επικουρικά, να μην ξεχάσω να προσθέσω ότι, με ή χωρίς ανασχηματισμό, έρχεται προς το παρόν η μείωση των επικουρικών συντάξεων.