Ψεύτικα χαπάκια για τον πόνο του άλλου

by Sotos

Εικόνα Χαβιέ Μπαρδεμ Κραυγή

Το 55% των πολιτών, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, δεν επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, διότι τις θεωρεί επιζήμιες.

Ας εξετάσουμε το εύρημα.

Όχι όμως με δύο μέτρα και δύο σταθμά, αλλά ακριβοδίκαια. Δεχόμενοι δηλαδή ταυτοχρόνως ότι, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, το 35% των πολιτών πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Δύο τα ευρήματα, λοιπόν. Πρώτο ότι το 55% δεν θέλει εκλογές. Δεύτερο ότι το 35% πιστεύει ότι δεν θα γίνουν και η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο.

Εξάντληση της τετραετίας σημαίνει εκλογές τον Ιούνιο του 2016. Όμως το Μάρτιο του 2015 λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας, και με τη σημερινή σύνθεση της Βουλής, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο που να επιτρέπει σε κάποιον να υποθέτει ότι θα αποφευχθεί τότε πια η προσφυγή στην κάλπη. Δεν το υποθέτουν ούτε οι Σαμαράς και Βενιζέλος, που θα ήθελαν κάτι τέτοιο περισσότερο απ’ όλους· διακαώς.

Με δεδομένο ότι όλα δείχνουν ότι θα έχουμε εκλογές το αργότερο το Μάρτιο, τι μπορεί να είναι εκείνο που ωστόσο οδηγεί το 35% των πολιτών να απαντούν ότι κατά τη γνώμη τους η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία; Τρέλα; Χαζομάρα; Τύφλωση; Κώφωση; Εθελοτυφλία; Εθελοκώφωση; Απώλεια επαφής με τα γεγονότα; Τρολάρισμα της έρευνας από μέρους τους μια και συμμετέχουν; Επίγνωση ότι οι σαμαροβανιζέλοι είναι ικανοί για τα πάντα, και άρα απάντηση με βάση έναν αόριστο φόβο ότι, θα δεις, τελικά κάτι θα τις αποτρέψει, έστω κάτι άγνωστο  πλην όμως κάτι βέβαιο;

Σε κάθε περίπτωση, όποιοι και αν είναι οι λόγοι που έχουν πολίτες ώστε να δηλώνουν σε ποσοστό 35% ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, τρελοί, χαζοί, τυφλοί, κουφοί, φοβισμένοι, πάντως δεν μπορεί όλοι τους αυτοί να είναι οι ίδιοι που δηλώνουν ότι τις θέλουν κιόλας. Θα υπάρχουν οπωσδήποτε και κάποιοι ανάμεσά τους, κάποιοι σε αυτό το 35%, που, ενώ προβλέπουν ότι δεν θα γίνουν, την ίδια ώρα θα δηλώνουν ότι δεν τις θέλουν κιόλας τις εκλογές.

Εξηγώ το γιατί, αυτή τη φορά ξεκινώντας όμως από το πρώτο εύρημα:

Πρόωρες εκλογές, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, θέλει το 40% των πολιτών, δηλαδή οι υπόλοιποι από το 55% που δεν τις θέλει, μείον ένα 5% που δηλώνει αδιάφορο (40% + 5% + 55% = 100%).

Συνδυάζουμε τώρα το πρώτο με το δεύτερο εύρημα:

Αν, λοιπόν, όλο, μα όλο το 35% που δεν πιστεύει ότι θα γίνουν θέλει παρ’ όλ’ αυτά εκλογές, τότε απομένει μόνο 5% που συμβαίνει την ίδια ώρα και να τις θέλει και να πιστεύει ότι αυτές θα γίνουν. Σωστά;

Είναι όμως αδύνατον όλο κι όλο μόνο 5% των πολιτών και να τις θέλει και να πιστεύει ότι θα γίνουν. Και τούτο διότι, σύμφωνα πάντα με την ίδια δημοσκόπηση, λ.χ., βαίνει αυξητικά το ποσοστό των ψηφοφόρων του Σύριζα, τον οποίο, δεν μπορεί, ακούν οι ψηφοφόροι του, όταν ζητάει επίμονα κι επίσημα εκλογές. Και κυρίως τον ακούν, όταν τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα συμπράξεί σε εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αυξάνονται που τον ακουν.

Άρα κάποιο λάκκο έχει η φάβα σας.

Αυτά τα ολίγα, διότι μας έχετε που μας έχετε δείρει, προσβάλλει, εξαθλιώσει, εξευτελίσει, διασύρει, και πολλά άλλα, μην μας τρελάνετε κιόλας!

Τη στάχτη στα μάτια με το τάχα μικρό προβάδισμα που παρηγορεί και κατευνάζει τα πλήθη, κι εκείνο το «άστα μωρέ τα χαϊβάνια» που βλέπω από πίσω του, όπως και τα ευρήματα-ψεύτικα χαπάκια για τον πόνο του άλλου, να τα πείτε αλλού! Ακούτε;   Α Λ Λ Ο Υ !

Να, να τα πείτε, ας πούμε, στο χαζομαξίμου που το ‘πιασε ο πόνος και διαμαρτύρεται, επειδή δεν το πιστεύει, λέει, ότι προηγείται ο Σύριζα… Ναι. Κι εκπλήσσεται. Ναι. Και διαμαρτύρεται! Αφού, λοιπόν, εκπλήσσεται και διαμαρτύρεται, γιατί δεν κάνει εκλογές; Άντε ντε! Να τρέχουμε να μαζεύουμε τους νεοδημοκράτες με το τραμπολίνο της Πυροσβεστικής, καθώς θα πέφτουν από τα σύννεφα… Δεν θα ‘ναι η πρώτη φορά!..

Αλλά τι λέω; Κοντός ψαλμός αλληλούια. Και μετά βλέπουμε. Και για τη σταθερότητα, και για τη χώρα και για όλα…