Βρέθηκε το «ποτέ»

by Sotos

Εικόνα Κατάσκοπος 11880

Επιτέλους απαντήθηκε ένα από τα πιο δυσεπίλυτα προβλήματα του πνεύματος: Η έννοια του «ποτέ».

Μέχρι πριν από λίγο καιρό, μεγάλοι νόες, φιλόσοφοι, διανοητές, μαθηματικοί και κάθε ατίθαση φαιά ουσία, όλοι τους σήκωναν απέναντι στο «ποτέ» τα χέρια ψηλά. Απορούσαν και προβληματίζονταν τι να ‘ναι άραγε αυτό το ρημάδι το «ποτέ»; Να ‘ναι βόας, να ‘ναι κροταλίας; Έστιβαν το μυαλό τους, αλλά απάντηση δεν έβρισκαν.

Να όμως που έφθασε η ανέλπιστη εκείνη ώρα και το «ποτέ» αποσαφηνίσθηκε. Ξεκάθαρα. Με τέλειο ορισμό που δεν μπάζει από πουθενά.

Και να σκεφθείτε ότι ήταν τόσο απλό. Διότι δεν είναι παρά η απάντηση σ’ ένα πολύ απλό ερώτημα, που όμως κανένας δεν είχε θέσει. Ιδού, λοιπόν, ο ορισμός:

Το «ποτέ» είναι η απάντηση στο ερώτημα «πότε παραιτείται ο Δένδιας;». Ερώτηση: Πότε παραιτείται ο Δένδιας; Απάντηση: Ποτέ!

Ούτε όταν του φεύγει μέσα από τα χέρια ο Χριστόδουλος Ξηρός. Αντιθέτως, παρά το ρεζιλίκι, ο Δένδιας, όχι μόνον δεν παραιτείται, αλλά χρησιμοποιεί και τα χρήματα των Ελλήνων για να τον επικυρήξει, ενώ θα έπρεπε κανονικά να τα βάλει από την τσέπη του. Αν δεν μπορεί –που μπορεί, λέει η λογική– ας βάλει πλάτες ο Αθανασίου στο κάτω-κάτω.

Έτσι κι αλλιώς δεν θα βάλει πλάτες ο Αθανασίου για να πληρωθεί η επικύρηξη; Ας πούμε, από τα πέντε μύρια που ήταν η εγγύηση για τον Κοντομηνά; Ε, αμέσως-αμέσως να χρήματα για τα σπασμένα…

Αλήθεια, ο Κοντομηνάς τα έδωσε τα πέντε; Δεν πιστεύω να στέκουν κάτι φήμες που ακούω… Ρωτώ, μην τυχόν κληθούμε να καταβάλουμε τίποτε ισοδύναμα, κατά τη λογική Σταϊκούρα που μας διευκρίνισε ότι θα υποστούμε τις συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ. Την απόφαση, ντε! Εκείνη που μιλάει στο σκεπτικό της για τους πυρήνες –του κράτους, εννοώ…