Άνταρα ρήματα, κουκιά μαγειρεμένα

by Sotos

Capture Ανεργία Οκτωβρίου

ΕΙΚΟΝΑ 1

Επανέρχομαι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού στη Βουλή ότι «[…] η ανεργία σταθεροποιήθηκε στο 27%, και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται την επόμενη χρονιά. […]». Λίγες ημέρες αφότου ειπώθηκαν αυτά, είχα γράψει ότι εκστομίστηκαν από βήματος με γνώση του γεγονότος ότι το 27,3% του Αυγούστου είχε μετρηθεί στο 27,4% για τον Σεπτέμβριο. Ο λόγος που επανέρχομαι είναι λόγω της στρογγυλοποίησης, που μαθαίνει κάποιος στο Δημοτικό: Διότι πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε ότι η ανεργία έφθασε στο 27,8% για τον Οκτώβριο (εικόνα 1), και, όπως λοιπόν αντιλαμβάνεσθε, η στρογγυλοποίηση μας επιβάλλει πλέον να μιλάμε επισήμως για 28% –χώρια το χάσμα ανάμεσα σε επίσημη και ανεπίσημη ανεργία, δηλωμένη ή μη.

Capture Απασχόληση Δεκεμβρίου

ΕΙΚΟΝΑ 2

Βέβαια, δεν λέει και αυτό τίποτε. Άλλωστε, λίγες ημέρες νωρίτερα ο Βρούτσης εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος (sic) από τα στοιχεία που δείχνει το μαγικό του σύστημα, ονόματι «Εργάνη» (εικόνα 2). Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, που λέτε, για πρώτη φορά στη δεκαετία είναι θετικό το ισοζύγιο, το πρόσημο, το δεν συμμαζεύεται, το έχει ο Θεός, μπράβο μας, είμαστε για πολλά συγχαρητήρια κ.τ.λ. κ.τ.λ., μη σας κουράζω…

Δεν βγάζεις άκρη. Σας έχω πει και παλαιότερα, επανειλημμένως: Έχει πλέον καταστεί αδύνατη ως και η στοιχειώδης συνεννόηση. Η κυβέρνηση λέει ό, τι της κατέβει. Ελεύθερα και ασύδοτα. Πληρωμένοι παπαγάλοι αναπαράγουν αδιαμαρτύρητα. Α μπε μπα μπλομ του κείθε μπλομ, ένα φράγκο η βιολέτα τσίγκο λελέτα, πετάει ο γάιδαρος, ελέφαντες παίζουν μαντολίνο στο Εμπάιερ Στέιτ, σουρεαλιστική ποίηση, Κριστιάν Τσιαρά και η παρέα του, τύφλα να ‘χουν τα μανιφέστα του Μπρετόν.

Αφού, να φανταστείτε, η κυβέρνηση λέει ότι θα εξαντλήσει και την τετραετία. Με Πρόεδρο Δημοκρατίας το Μίκη Θεοδωράκη, μετά από πρόταση του Βενιζέλου του ανεκδιήγητου, για να μην πω αδιεκτραγώδητου. Απάντησε ο Μίκης ότι τους θεωρεί υποτελείς και δεν σηκώνει νταραβέρια μαζί τους, και κάνανε τον Αλέκο. Η τετραετία τετραετία, ωστόσο. Τώρα πώς ακριβώς θα γίνει αυτό, δε βαριέσαι… Πιθανόν να υποδειχθεί ο Μάνος Χατζηδάκις για Πρόεδρος, δεδομένου ότι ο μακαρίτης δεν μπορεί να απαντήσει, ώστε να τους εκθέσει. Ό,τι του φανεί του λολο-Στεφανή.

Εκτός αν έχουν τίποτε χειρότερο υπόψη τους στο μανίκι, πράγμα που δεν αποκλείεται καθόλου. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, μη βάλουν τον Ιωάννη Μεταξά ή κανένα πρόγονο του Πάγκαλου. Ξέρω ‘γω;