Τι ψυχή έχει το 0,1%…

by Sotos

εικόνα δαχτυλίδια καπνού

Πρώτη φορά στη ζωή μου φέτος δεν παρακολούθησα τη συζήτηση επί του Προϋπολογισμού –πολλά, συνήθειες και καθήκοντα, μας άλλαξε η κρίση. Είδα όμως μετά αποσπάσματα στα κανάλια. Ανάμεσά τους και το εξής από την ομιλία του Πρωθυπουργού:

«[…] η ανεργία σταθεροποιήθηκε στο 27%, και υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται την επόμενη χρονιά. […]»

Σήμερα, λίγες ημέρες αργότερα, ανακοινώθηκε αύξηση της ανεργίας για το μήνα Σεπτέμβριο. Από 27,3% τον Αύγουστο, σε 27,4%. Το περίφημο φρένο στο οποίο είχε αναφερθεί ο Σαμαράς τον Απρίλιο, κι επανέλαβε στη ΔΕΘ, μάλλον βρίσκεται στο συνεργείο για υγρά και τακάκια.

Αλλά θα μου πείτε: «τι ψυχή έχει, μωρέ, το 0,1% αύξηση; Πόσοι είναι πια αυτοί σε αριθμούς;» Καμία ψυχή· μερικά ακόμα πενηνταράκια στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. για τον Μανιάτη, θα σας απαντούσα –αν ήμουν κι εγώ γάιδαρος.

Στο ίδιο απόσπασμα ο Πρωθυπουργός εγκαλεί κάποιον άγνωστο, τον οποίο φυσικά φρόντισε να μην κατονομάσει, αλλά ο οποίος προέβλεπε, όπως είπε, ότι η ανεργία θα πήγαινε στο 30% ή και στο 33% ακόμα. Δεν μας διευκρίνισε πού, πότε και για πότε έκανε αυτός ο ακατανόμαστος άγνωστος τέτοιες προβλέψεις, βέβαια. Σύμφωνα με την ομιλία του στη Βουλή πάντως, ο άγνωστος αυτός κατάπιε τώρα τη γλώσσα του –έτσι το διατύπωσε από βήματος, επί λέξει.

Ωραία τακτική… Επινοείς έναν άγνωστο, βάζεις στο στόμα του μεγέθη μεγαλύτερα από εκείνα στα οποία ήδη βρίσκονται όσα σε εκθέτουν, και τυλίγεις έτσι το σουξέ στόρι σε εορταστική συσκευασία.

Μπορείς, παραδείγματος χάριν,  με την ίδια τακτική να πεις: «Κάποιοι μας έλεγαν ότι οι αυτοκτονίες θα φτάσουν τις δέκα χιλιάδες, αλλά αυξήθηκαν μόλις κατά χίλιους συμπολίτες μας. Μας έλεγαν ακόμα ότι θα καεί όλη η Ελλάδα από τα μαγκάλια, αλλά κάηκαν μόνο τρεις.» Και ούτω καθεξής.

Να την υιοθετήσετε κι εσείς αυτήν την τακτική, προσαρμόζοντας τα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες σας για κάθε περίπτωση. Δεν βλάπτει να προσθέσετε στο τέλος και κάτι γύρω από μια τάση αποκλιμάκωσης, που δείχνει ότι όλα θα βελτιωθούν κατά το επόμενο έτος κ.τ.τ. Πιάνει κάθε χρόνο αυτό, όπως αποδεικνύεται…

Φροντίστε μόνο να έχετε χαϊβάνια να σας ακούνε. Άμα το εξασφαλίσετε αυτό, θα φθάσετε πολύ ψηλά. Θα σας χειροκροτούν και θα σας ψηφίζουν κιόλας. Ειδικά όσοι, χειροκροτώντας και ψηφίζοντας, τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από εκείνο το 0,1%, το άψυχο.