Φιλιππινέζοι και «Φιλιππινέζες»

by Sotos

Σταύρωση στις Φιλιππίνες

Βαθειά, απύθμενη απόγνωση και απελπισία ρίχνουν τους Φιλιππινέζους στα γόνατα. Γονυπετείς σταυροκοπιούνται και προσεύχονται. Τι άλλο να κάνεις μες τον απόλυτο κοπετό και τον ορίζοντα των ερειπίων γύρω σου; Παρακαλείς το Θεό.

Είναι αλλιώς η καταστροφή από την τηλεόραση… Καθισμένος μπροστά στην οθόνη, μπορεί να σου περάσει από το μυαλό μέχρι και ότι οι Φιλιππινέζοι είναι υπεύθυνοι για το πάθημά τους οι ίδιοι. Γιατί να χτίσουν εκεί όπου έχτισαν; Γιατί ζούσαν αμέριμνοι τη ζωή τους, αντί να οικοδομήσουν σπίτια με γερά θεμέλια; Πού ήταν οι πόλεις τους με τις υδρορροές; Πού τα μεγάλα δίκτυα παροχέτευσης ομβρίων; Πού οι κυματοθραύστες στις ακτές; Πού οι ασφαλείς δρόμοι διαφυγής; Και τι έκαναν κι αυτοί για την κλιματική αλλαγή, στο κάτω-κάτω; Συμπέρασμα: Ανεπρόκοποι οι Φιλιππινέζοι! Άνθρωποι ό,τι πρέπει για δουλεμπόριο. Ελάτε τώρα! Όλοι ξέρουμε δα «Φιλιππινέζα» τι σημαίνει…

Σας κάνει εντύπωση αυτού του είδους το σκεπτικό; Πρώτη φορά το ακούτε;

Ίσως ήλθε ο καιρός να πάρουν και οι Φιλιππινέζοι ένα γερό μάθημα με το Δόγμα του Σοκ. Αν δεν το έχουν ήδη πάρει από καιρό. Αν, δηλαδή, δεν έχουν ήδη μάθει να λένε «φταίμε». Αν δεν έχουν ήδη μάθει να λένε «μαζί τα χτίσαμε». Αν δεν έχουν ήδη μάθει να πιστεύουν ότι η θεομηνία είναι ευλογία. Οπότε πια, αν τα έχουν ήδη μάθει όλα τούτα, μπορεί τελικά πεσμένοι στα γόνατα να μην παρακαλούν τον Θεό, αλλά να τον ευχαριστούν και να τον δοξάζουν.

Μοιάζουμε με τους Φιλιππινέζους. Είμαστε κι εμείς γονατισμένοι. Βλέπουμε κι εμείς καταστροφή γύρω μας.

Έχουμε όμως και διαφορές οι δυό μας. Εκείνοι ελπίζουν. Ελπίζουν, επειδή πιστεύουν ότι, δεν μπορεί, κάτι το τόσο δυνατό, το ικανό να τους φέρει μια τέτοια μεγάλη καταστροφή θα είναι σε θέση, αν το θελήσει, να τους σώσει. Και προσεύχονται. Εμείς ομοίως πιστεύουμε μήπως ότι αυτό που μας έφερε την καταστροφή είναι τόσο μεγάλο που μπορεί και να μας σώσει; Και ομοίως ελπίζουμε απλώς να το θελήσει; Και προσευχόμαστε; Γονυπετείς;

Τότε διαφέρουμε από τους Φιλιππινέζους και σε κάτι ακόμα: Δεν είναι καθόλου ντροπή που εκείνοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο Θεό.

Είθε ο Θεός να τους βοηθήσει τους Φιλιππινέζους!