Μεγάλη η χάρη του!

by Sotos

Άγιος Δημήτριος

Του Αγίου Δημητρίου αύριο, να μην ξεχάσετε Δήμητρες και Δημήτρηδες, πράγμα δύσκολο βέβαια, διότι είναι μεγάλη εορτή και πασίγνωστη.

Με την ευκαιρία να κάνουμε κάτι που δεν συνηθίζεται, κυρίως με τις πασίγνωστες εορτές, και να θυμηθούμε ποιος ήταν ο Άγιος Δημήτριος και γιατί τον εορτάζουμε. Αντιγράφω από τον Μέγα Συναξαριστή:

«Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού, έζησε και μαρτύρησε επὶ των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού, περίοδος φοβερών διωγμών εναντίον των χριστιανών.

»Ο Δημήτριος, ο οποίος καταγόταν από ευσεβή οικογένεια της Θεσσαλονίκης (σ.s. όπου γεννήθηκε, εξ ου και πολιούχος της) δεν φοβήθηκε τις διαταγές των αυτοκρατόρων και συνέχιζε να κηρύττει το Ευαγγέλιο. Αυτή του η δράση τον οδήγησε μπροστά στον Διοκλητιανό, ο οποίος διέταξε την φυλάκισή του.

»Στη φυλακή ήταν ένας νεαρός χριστιανός, ο Νέστορας, ο οποίος θα αντιμετώπιζε σε μονομαχία τον φοβερό μονομάχο της εποχής Λυαίο. Πριν από τη μονομαχία, ο νεαρός χριστιανός επισκέφθηκε τον Δημήτριο και ζήτησε τη βοήθειά του. Το αποτέλεσμα ήταν να νικήσει ο Νέστορας τον Λυαίο.»

Στην ιερή εικόνα βλέπουμε να λογχίζει θανατηφόρα τον Λυαίο ο ίδιος ο Άγιος Δημήτριος. Μεγάλη η χάρη του!

Τι το ‘θελα… Πάνω που είπα ν’ αρχίσω να καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται…