Φιδίσια πουκάμισα

by Sotos

Corn snake sheding

«Μετά από τόση γνώση, τι συγχώρεση;» Τ.Σ. Έλλιοτ

Θα μπορούσε να μην υπήρχε ούτε μια σβάστικα ανάμεσα στα ευρήματα. Θα ήταν τότε η Χρυσή Αυγή λιγότερο ναζιστική;

Όμως, να που οι μαίανδροι ήταν σβάστικες. Και αν μαζί με επαγγελματίες αφελείς έφτυναν δημόσια οι Χρυσαυγίτες μια κοινωνία κατά πρόσωπο, μ’ έναν ποταμό από κοροϊδίες για το τι κρύβει το σύμβολο της φρίκης, πάντως κανείς από τις δυό πλευρές της τηλεοπτικής οθόνης, κανείς από όσους πήραν σπίτι τους ένα φίδι, χάιδεψαν, έπαιξαν ή ακίστηκαν από απόσταση μ’ ένα τέτοιο κατοικίδιο δεν δικαιούνται να παριστάνουν τον ανήξερο. Διότι στο σύμβολο αντιστοιχούν πασίγνωστα πιστεύω και τελούνταν οι πράξεις εκείνες που, όταν κρίθηκε σκόπιμο, ανασύρθηκαν κι επιλεγμένοι σχετικοί φάκελοι από το άδυτο. Τελούνταν, είπα; Τελούνται ακόμα!

Όχι, λοιπόν! Κανείς δεν δικαιούται να παριστάνει τον ανήξερο. Και αν ήθελε τεθεί μιαν ημέρα ο Μιχαλολιάκος πλάι στις σκαιές φιγούρες με τις ατσαλάκωτες στολές των αποτρόπαιων μακελάρηδων ολόκληρης της Οικουμένης, θα μπορούσε ίσως η πρόδηλη γελοιότητά του να εκληφθεί από την Ιστορία σαν κάτι που να μοιάζει με οιωνεί ελαφρυντικό. Ας μην έχει ο ίδιος ίχνος συναίσθησης της γελοιότητάς του. Όσοι όμως τον ψήφισαν; Όσοι εξέφραζαν εδώ κι εκεί την προτίμησή, ή την ανοχή τους; Δεν μπορεί να είχαν βρει στο μεταξύ κρυφή ανακούφιση σε μιαν εσωτερική επίγνωση ή υπόνοια ότι έχουν να κάνουν μ’ ένα γελοίο ανθρωπάκι! Δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Δεν μπορεί να περίμεναν πρώτα να τους ειδοποιήσουν για το φονικό αυτοπροσώπως για να ξυπνήσουν! Το ξύπνημά τους είναι εφήμερο και παραπειστικό. Τους αναλογεί ένα βαρύ κατηγορώ. Δεν συλλέγω ψήφους, άρα δεν έχω και λόγους να τους απαλλάξω. Ίσα-ίσα που τους φοβάμαι, διότι γνωρίζω ότι το φίδι αλλάζει πουκάμισα!

Αν, ωστόσο, για κάθε κατηγορώ υπάρχει πάντα και μια κάποια υπεράσπιση, έστω θεωρητική, σ΄ένα κάποιο δικαστήριο, έστω θεωρητικό, η κυβέρνηση που καμώνεται τον αιφνιδίως συνεγερθέντα προσέρχεται στο εδώλιο χωρίς κανένα, μα απολύτως κανένα ελαφρυντικό, καμιά δικαιολογία, ούτε θεωρητική. Πρώτον, επειδή γνώριζε τα πάντα. Ας μην διανοηθεί να ισχυρισθεί το αντίθετο, διότι είναι η μόνη που δεν δικαιούται να είναι και γελοία. Δεύτερον, επειδή τα διάφορα πιστεύω που διακινεί ανενδοίαστα, ύπουλα, καθ’ έξιν και υποτροπήν μέσα από τη φωλιά της, είναι τέτοια που φιλοδοξεί με αυτά ακριβώς να επωφεληθεί και να εισπράξει –παρενδύοντας (και αυτή) το σύμβολο της φρίκης. Και ιδού που με τη μέθοδό της ήδη εισπράττει· δημοσκοπικά. Υποδέχεται, δηλαδή, στην αγκαλιά της ποιούς; Χωρίς πολλά-πολλά τους κατ’ ουσίαν αμετανόητους· εννοείται, τους γλυκαίνει (και αυτή) με τα πιστεύω της, και τους καλοδέχεται. Θα ‘πρεπε τούτο να μας αρκεί, για να την αξιολογήσουμε.

Όσο για τις πράξεις της… Πολύ, μα πολύ μακάβριο το ενεργητικό της! Όπως είπαμε, χωρίς εμφανείς σβάστικες, φυσικά. Τούτες τις εντοπίζει η άμωμος και άσπιλος Ελληνική Αστυνομία μόνο στα σπίτια των Ναζί· και τις δημοσιεύει συστηματικά και στοχευμένα για να καταφανεί η… διαφορά.

Βέβαια, ξέρω… Υπάρχουν και όσοι θα μου αντιγυρίσουν ότι το μακάβριο ενεργητικό της κυβέρνησης αθροίζεται υπό το μανδύα της νομιμότητας. Ανήξεροι και αυτοί.