Πήδηξαν ή δεν πήδηξαν τελικά;

by Sotos

Πέφτοντας από τα σύννεφα

Με το αναπάντεχο άκουσμα της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, οι απολύτως διάφανοι και ακέραιοι άνθρωποι που έχει στη δούλεψή της η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών εγκατέλειψαν αμέσως κάθε άλλη διατεταγμένη ενασχόλησή τους, και προέβησαν σε ένα πρωτόγνωρο διάβημα. Λες και ήταν συνεννοημένοι, έσπευσαν όλοι ταυτοχρόνως, με ταξί, μετρό, παπάκια, οτοστόπ, με ό,τι υπήρχε πρόχειρο τέλος πάντων, στα κεντρικά του εργοδότη τους και προϊστάμενης αρχής.

Μόλις έφθασαν στο κτίριο της οδού Κατεχάκη, λοιπόν, υπέβαλαν εκεί ένα ανήκουστο αίτημα, κοινό για όλους τους, μολονότι δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον: Να τους επιτραπεί να ανέβουν στην ταράτσα και να πηδήξουν ομαδικά στο κενό, επειδή, όπως αποκάλυψαν, γνώριζαν ότι η ταράτσα είναι αρκετά ψηλά, οπότε ήσαν σε θέση να συμπεράνουν με ασφάλεια ότι, και από τα σύννεφα να έπεφταν, θα πετύχαιναν το ίδιο αποτέλεσμα.

Υποπτεύομαι φυσικά ότι γι αυτό το άκρως ασυνήθιστο περιστατικό η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε καθόλου. Έτσι κι αλλιώς η σχέση της με τέτοιες υπηρεσίες είναι εκ παραδόσεως πολύ-πολύ χαλαρή –πόσο μάλλον λόγω υπερβολικής δημοκρατίας όλα αυτά τα χρόνια. Και το κυριότερο: Όπως γνωρίζουμε όλοι μας, ήταν τόσο απασχολημένη με την επικείμενη έλευση της Τρόικας, που δεν της περίσσευε ούτε λεπτό για αλλότρια θέματα, ακόμα και αν επαπειλείτο μια ομαδική αυτοκτονία πρακτόρων, εγκαθέτων κ.α. με πτώση από την ταράτσα κτιρίου δημόσιας υπηρεσίας.

Θα με ρωτήσετε αν είναι σωστό που δεν ενημερώθηκε η κυβέρνηση. Σας απαντώ ότι η υπηρεσιακή επιλογή του να μην βγεί προς τα έξω τσιμουδιά είναι στα μάτια μου απολύτως κατανοητή. Θορυβημένοι-ξεθορυβημένοι από τις αφύλακτες και αθρόες αυτές αφίξεις μυστικών συνεργατών τους, νομίζω ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι είναι αρκετά σοβαροί άνθρωποι ώστε να έχουν γνώση κι επίγνωση της πολιτικής κατάστασης, όπως είχε διαμορφωθεί εκείνες τις ημέρες. Πριν τους κατηγορήσετε, ελάτε στη θέση τους και σκεφθείτε τι θα κάνατε εσείς, αν γνωρίζατε σε τι κατάσταση βρισκόταν η κυβέρνηση –αν γνωρίζατε, δηλαδή, πόσο ακατόρθωτο είναι το να πρόκειται να αντιμετωπίσεις μια σκληρή, ανελέητη, αποφασισμένη, δύσπιστη και αμετάπειστη Τρόικα, έχοντας μάλιστα υπόψη σου να της τρίξεις τα δόντια ότι δεν πάει άλλο με τα μέτρα διότι θα έχουμε μεγάλη κοινωνική αναταραχή! Ε, δεν νομίζω ότι μπορείς την ίδια ώρα να σηκώνεις επιπόλαια το τηλέφωνο και να ενοχλείς με τις ανοησίες σου για τις υπερβολικές ευαισθησίες των συνεργατών σου.

Με τούτα και μ’ εκείνα τα συνωμοτικά και μυστικοπαθή, όμως δεν μάθαμε τελικά τι απέγινε με τα καλόπαιδα και την ταράτσα. Δεν ξέρω αν βοηθάει αυτό, έχω δει πάντως στον κινηματογράφο ότι οι μυστικές υπηρεσίες μπορούν να συμμαζεύουν γεγονότα, ακόμα και πτώματα. Οπότε… Πήδηξαν; Δεν πήδηξαν; Θα σας γελάσω…