Καλού-κακού ερωτική πόλη

by Sotos

Λευκός Πύργος

Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί για τη φρούρηση της Δ.Ε.Θ. δεν είναι πολλοί. Καλά είναι. Ούτε τρία τάγματα –άσε που σήμερα πια δεν μετράμε σε τάγματα, αλλά σε διατάγματα.

Ναι, ναι, καλά είναι. Αν σκεφθεί κανείς ότι είχαμε φθάσει να χρειαζόμαστε μέχρι και τεσσερισήμισυ χιλιάδες… Ήταν η εποχή που σβουρίζανε στον Παπανδρέου ελβιέλες… Τώρα, πού κέφι για ελβιέλες… Το πολύ-πολύ να εκσφενδονισθούν τίποτε κάλτσες, κι αυτές βρόμικες. Ούτε καν αυτό. Διότι τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά γενικώς, οι Έλληνες έχουν βάλει μυαλό, και κανείς δεν θα χαραμίσει τις κάλτσες του. Βλέπεις, μας έχουν σούρει όσα μας έχουν σούρει, ε, μην μας λένε και ξυπόλυτους από πάνω. Βέβαια, και να μην τις χαραμίσουμε, πάλι ξυπόλυτους θα μας λένε από πάνω, διότι η αλήθεια είναι ότι από πάνω τουλάχιστον είμαστε ξυπόλητοι. Αλλά δε βαριέσαι…

Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι αστυνομικοί δεν θα έχουν ως αποστολή την τήρηση της τάξης που θα απειλήσουν διαμαρτυρίες δυσαρεστημένων από την ασκούμενη πολιτική. Όχι. Αποστολή θα έχουν να προστατεύουν την Έκθεση από το λαϊκό παραλήρημα που θα προκαλέσει με τις εξαγγελίες του για παροχές ο Σαμαράς. Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει… Το έλα να δεις και το κάθησε ν’ ακούσεις!

Μια πιο ψαγμένη εκδοχή αποδίδει την αστυνομική κινητοποίηση σ’ ένα άσβεστο μίσος που τρέφουν οι Θεσσαλονικείς προς τους Μεσσήνιους· από χρόνια, αλλά τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. Όσοι υιοθετούν τούτη την εκδοχή ρωτούν με νόημα: «Γιατί, παρακαλώ, όταν ήταν ο Σαμαράς στην Πύλο, δεν χρειάσθηκε τέτοια παρουσία αστυνομικών; Ε;»

Ομολογουμένως, το ερώτημά τους δεν στερείται βάσεως. Μόνο κακεντρεχείς θα μπορούσαν να αντιτείνουν ότι ο Σαμαράς φτιάχνει εκεί κρησφύγετο, έχοντας διορίσει όλο τον νομο. Κρησφύγετο γιατί; Ποιος τον κυνηγάει; Εγώ πάντως δεν βλέπω κανέναν. Κάτι παλιόπαιδα από τη Θεσσαλονίκη που έγραψαν συνθήματα στα λεωφορεία και τα εκδοτήρια για το φόνο του τζαμπατζή των τρόλει, έφαγαν μια ωραία φυλακή από το δικαστήριο που τους δίκασε τάκα-τάκα, κι έτσι μπορούμε να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο από εκεί μεριά. Ο τελευταίος των αντιεξουσιαστών Διονύσης Σαββόπουλος που γεννήθηκε στη Σαλονίκη και το τραγούδησε σε όλη την Ελλάδα, σήμερα τραγουδάει για τον Κοκό, όποτε έκλεισε και αυτή η τρύπα. Μία-μία κλείνουν, φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακκούλι, η χώρα συνέρχεται. Αργά, αλλά σταθερά. Και διορθώνονται παθογένειες δεκαετιών. (Τρελαίνομαι, όταν ακούω αυτήν την ηλίθια κοινοτοπία.)

Με την ευκαιρία, να μην σας κρύψω ότι, καθώς βελτιώνονται τα πράγματα γενικώς, έδαφος κερδίζει η διασκέδαση που είναι στο DNA των Ελλήνων. Για παράδειγμα, διασκεδάζονται σκέψεις. Όπως, ας πούμε, η σκέψη να μεταφερθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης στην Μεσσηνία. Τη βρίσκω σωστή την ιδέα. Θα εξορθολογίσει, που είναι και της μόδας, τις κρατικές δαπάνες. Τουλάχιστον ως προς την ασφάλεια. Δυό-τρία τέτοια να πω ακόμη και με βλέπω υπουργό. Γιατί, παρακαλώ; Καλύτερος είναι ο Βαρβιτσιώτης; Σε τι;

Αν, πρώτα ο Θεός, γίνει αυτό, θα προτείνω να μεταφερθεί στη Μεσσηνία και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, που ψυχορραγεί στη Θεσσαλονίκη. Στη νέα του έδρα, θα έχει την ευκαιρία να αναβιώσει ξανά και να προβάλει καρέ αγύριστα και ξεγυρισμένα, χάρη στον μεγάλο μας σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που έχει και τοπικές άκρες με χρυσούς χορηγούς ωραίους σαν Έλληνες. Οι μαντινάδες του φυσικά θα κάνουν τη μεγάλη διαφορά. Θα σκάσει έτσι και ο Κούνδουρος που είναι Κρητικός και νομίζει ότι μόνο ο ίδιος ξέρει μαντινάδες, να μάθει να μην γράφει το καθεστώς στα παλιά του τα παπούτσια.

Σιγά-σιγά θα πάμε όλοι στη Μεσσηνία. Και ο Καψής με την ΕΡΤ που γκρινιάζει και θέλει την Αγία Παρασκευή. Αγία Παρασκευή έχει και στη Μεσσηνία. Θ’ ανοίξει και ο δρόμος για νέους διορισμούς. Στο τέλος θα πάει εκεί και η Τρόικα. Για διακοπές –μην πάει ο νούς σας στο κακό.

Παρασυρθήκαμε με τη Μεσσηνία, και παρ’ ολίγο να ξεχάσω να σας θυμίσω ότι, μετά τον Σαμαρά, στη Θεσσαλονίκη θα πάει και ο Βενιζέλος, επειδή κοντά στον βασιλικό ποτίζεται και ο βασιλικότερος. Αν και είναι Θεσσαλονικιός, οι τρεις χιλιάδες αστυνομικοί θα παραμείνουν στη συμπρωτεύουσα και για τη δική του επίσκεψη. Αυτό που λέμε καλού-κακού…

Άλλωστε, είναι και ερωτική πολή… (Μόλις σιχάθηκα τον εαυτό μου, διότι και με αυτήν την ηλίθια κοινοτοπία τρελαίνομαι.)