Η είδηση

by Sotos

 

μικροί εφημεριδοπώλες

Μ’ ένα απρόσμενο για την περίσταση και πάντως αποκαλυπτικό δείγμα δημοσιογραφικών δυνατοτήτων της συντακτικής του ομάδας, την είδηση για τη χθεσινή συνάντηση στο Λευκό Οίκο την έχει Το Βήμα. Τη διατυπώνει ως εξής:

«Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι η παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού αποδεικνύει τις στενές σχέσεις των δύο λαών που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις.»

«Σχέσεις που ξεπερνούν τις κυβερνήσεις», ε; Χμμ… Πιο κομψά δεν λέγεται. Πιο μελετημένα δεν αρθρώνεται αυτό που ήθελε να πει, και τελικά είπε ο Ομπάμα:

Ό,τι λέω, δεν το λέω επειδή είσαι εσύ Αντώνη Σαμαρά, διότι οι σχέσεις ξεπερνούν τις κυβερνήσεις· και δεν το αφήνω τούτο απλώς να εννοηθεί, αλλά το επισημαίνω ρητά· άλλωστε, τα ίδια είπα και στον Γιώργο Παπανδρέου πριν από εσένα· το διευκρινίζω αυτό, διότι έχετε λυσσάξει να έρχεσθε από εδώ μεριά και δεν θα μου το κάνετε εμένα σουρταφετζήδικο· χώρια που δεν είμαι και πολύ βέβαιος για το πόσο καιρό ακόμη θα είσαι εσύ στην κυβέρνηση, και δεν μου αρέσει να κάνω δηλώσεις σαν κι εκείνες που θα ευχόσουν για να με παγιδεύσεις. Εξ ου και τα συνηθισμένα που ετοιμάζομαι να πω, τα γνωστά περί στήριξης και τέτοια, θα τα συνδέσω αυστηρά με τον Ελληνικό λαό και όχι με την αφεντιά σου –και πράγματι έτσι ειπώθηκαν τα σχετικά.

Εξ ου, επίσης, και η έμφαση που έδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη σημασία που έχει με τη συμμετοχή της η κοινωνική βάση για την αναστροφή του οικονομικού κλίματος –αποστροφή με την οποία δεν μπορώ να καταλάβω από πού και ως πού νομιμοποιείται να συμφωνήσει μαζί του ο Σαμαράς, έχοντας εξυπηρετήσει με ευλαβική προσήλωση αντ’ αυτής την κορυφή.

Μέσα στον ορυμαγδό των άλλων «ανταποκρίσεων», σύμφωνα με τις οποίες το μόνο που απουσίαζε ήταν μια κοινή διμερής επιχείρηση ταυτόχρονης εκτόξευσης εορταστικών πυροτεχνημάτων πάνω από Αθήνα και Ουάσιγκτον, είναι ηλίου φαεινότερο ότι Το Βήμα έχει πλήρη επίγνωση των όσων διημείφθησαν επί της ουσίας. Γι αυτό και του πιστώνω ότι έχει την είδηση.

Τέλος πάντων… Έπεα πτερόεντα. Θα έλεγα, λοιπόν, ότι αρκετά ασχοληθήκαμε με το θέμα, κι ας πρόκειται να μας πάρουν το κεφάλι τα κανάλια. Να προσθέσω μόνο ότι, όταν η είδηση που έχει το Βήμα είναι μια τέτοια είδηση, ε, αυτό συνιστά μια είδηση από μόνο του –και μάλιστα όχι μόνο μία, αλλά μια τουλάχιστον… Ο νοών νοείτω…