Από αύριο πρόωρες εκλογές

by Sotos

μπάρες

Ήδη από το πρωί οι γνωστές πολύχρωμες μπάρες έκαναν την εμφάνισή τους στην ψηφιακή συχνότητα τις ΝΕΤ, αλλά ως ΝΕΡΙΤ, κατά τη διευκρίνιση της DIGEA. Είναι προφανές ότι, σε συνέχεια της χθεσινής ομιλίας (σε μια εξευτελιστικά αναιμική) συγκέντρωση στο Ναύπλιο, το Μαξίμου επιχειρεί να δεσμεύσει την ατζέντα της αποψινής συνάντησης των τριών, γύρω από το εάν επιθυμούν ή όχι οι δύο εταίροι να προχωρήσουν οι «μεταρρυθμίσεις».

Στην καρδιά της ίδιας ατζέντας το Μαξίμου διοχετεύει ότι «οι απολυμένοι των 1.000 ευρώ της ΕΡΤ» θα επαναπροσληφθούν –ουδείς γνωρίζει κατά πόσον αντιλαμβάνεται ότι με αυτή του την υπόσχεση ναι μεν σπέρνει, όπως συνηθίζει, διχαστικές προσδοκίες σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού, και ενδύεται ένα τρύπιο κουρέλι από την νουλάπα με τους μανδύες προοπτικής, αλλά και υπονομεύει ταυτοχρόνως το ίδιο το επιχείρημά του περί του αριθμού των απολύσεων, που επιβάλλει η Τρόικα –υποτίθεται, δαμόκλειος σπάθη αυτή που οδήγησε στο μνημείο αυταρχισμού με το μαύρο που έριξε στην ΕΡΤ.

Αυτοϋπονόμευση, λοιπόν, παχειές υποσχέσεις, ξέχειλη υποκρισία και μπόλικη στάχτη στα μάτια από τα αποκαΐδια ενός «Mickey Mouse Success Story», για όσους ευήθεις κι ευαπάτητους το κατάπιαν.

Ωστόσο, όλα τα παραπάνω ανάγονται γι απόψε στα επουσιώδη της πολιτικής ημερήσιας διάταξης σε σύγκριση με το σκηνικό το οποίο στήνεται, και τη δυνατότητα που παρέχει στους ψευτοπαλληκαράδες της πλάκας για να κρυφτούν αυτοί πίσω από μια συμβιβαστική φόρμουλα· να ανανεώσουν έτσι την άθλια συμβίωσή τους με το γκουβέρνο, και μάλιστα θεσπίζοντας πλέον μια προσποιητή απόσταση από αυτό –τον τόνο έδωσε πρώτος ο Βενιζέλος με την έγκαιρη διαρροή ότι θα προβεί σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση των τριών από την Ιπποκράτους, και όχι έξω από το Μαξίμου. Το σκεπτικό της ψήφου ανοχής κερδίζει ποσοστά ως δηλητηριώδες αέριο στην όλη σύνθεση της αιθαλομίχλης, που πνίγει την ατμόσφαιρα.

Ο αυτοδιασυρμός μπορεί να προσπερασθεί στην διάτρητη συνείδησή τους –ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Ως και αυτό όμως είναι επουσιώδες για σήμερα. Το σημαντικότερο είναι ότι όσο το Μαξίμου προτίμησε το στοιχειώδες, δηλαδή να έχει εκείνο την πρωτοβουλία της προσφυγής στην κάλπη, βλέποντας ότι κάποια στιγμή αυτή θα καταστεί αναπόφευκτη, και περιφρονώντας επιδεικτικά το «ποιος θα φέρει την ευθύνη», άλλο τόσο και οι άλλοι δύο συνειδητοποιούν ότι το τελευταίο φρένο που τους έχει απομείνει, έστω ένα φρένο της συμφοράς μήπως και ανακοπεί η απόλυτη κατρακύλα τους στις πραγματικές δημοσκοπήσεις, αυτό είναι η άρον-άρον και όπως-όπως αποστασιοποίησή τους από το κυβερνητικό κάδρο.

Έτσι, ακόμα και αν η αποψινή συνάντηση δεν βγάλει εκλογές, τότε αυτές θα είναι πλέον από αύριο πιθανότερες από ποτέ.