Πάρτε κόσμε Αρχαία Ελληνικά!

by Sotos

Ρίζες για κλαδιά

Άφατη είναι θλίψη μου για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Βουλή ένας τηλεβιβλιοχαρτοπώλης, που, εκμεταλλευόμενος το αίσθημα της καταφρόνιας, τις προδομένες προσδοκίες και την αμάθεια, καπηλεύεται την πιο αξιοθαύμαστη παρακαταθήκη της ανθρώπινης ιστορίας· διαστρέφει και παραποιεί μια αυθεντική πηγή διδασκαλίας και σπάνιας έμπνευσης, θρέφοντας ένα τέρας –μια ψύχωση ελληνοληψίας, ακριβώς για να συλλέξει ψήφους και αργύρια, και να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του.

Μεγάλη αμηχανία με κυριεύει από την αδιαφορία που δείχνουν οι διάκονοι της ψυχιατρικής επιστήμης απέναντι στα προχωρημένα συμπτώματα συνδυασμού οξείας παράνοιας και βαρειάς κατάθλιψης: ακατάσχετος λήρος· ακλόνητη και επηρμένη πεποίθηση στην ψευδαίσθηση κατοχής της μόνης και αποκλειστικής αλήθειας για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον· πειστικοφανής συσκευασία των παραισθητικών εντυπώσεων προς παρουσίαση σε ειδικό ακροατήριο –μπορεί αυτά να τα ανέχεται η Δημοκρατία· αλλά η Ψυχιατρική; Ούτε μια μονογραφία; Μια παραπομπή; Ένα υπονοούμενο; Τα λένε οι ειδικοί στις ταβέρνες και τα καφενεία, αλλά δεν φτάνει αυτό –έπεα πτερόεντα.

Καταφεύγω στη συνδρομή της Ψυχιατρικής, διότι η Δημοκρατία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα σε αυτήν την περίπτωση. Η Δημοκρατία δεν είναι αραχνοΰφαντη οπτασία σε ζωγραφικό πίνακα του Μποτιτσέλι, ούτε μαρμάρινο γλυπτό-έκθεμα του Μικελάντζελο σε μουσείο, για να ζωντανεύει τα βράδυα μόνη της σαν σε ταινία του Κάρπεντερ, για να κάνει «μπου» στους μπουμπούκους. Η Δημοκρατία είναι πολίτευμα. Ιερό. Με θεσμούς και ενόρκους. Όταν οι παραστάτες της –ισονομία, ισηγορία και ισοπολιτεία– βρίσκονται σε αρρωστημένη σχέση μεταξύ τους, τότε και τα έργα τους θα είναι άρρωστα. Ναι, άρρωστα! Να, γιατί ζητώ την βοήθεια των γιατρών.

Εκτός από Ψυχίατρο, μάλλον θα χρειασθεί και Κτηνίατρος, διότι, όπως βλέπω, η Αρχαία Ελλάδα έχει αποκτήσει και αγριόσκυλο. Δεν μπορείς να μιλήσεις· δεν μπορείς να περάσεις ούτε απέξω. Πετάγεται αμέσως ένα αγριόσκυλο που του τρέχουν αφροί από τα σαγόνια, και γαβγίζει δυνατά και ασταμάτητα, σηκώνοντας όλη την γειτονιά στο πόδι.

Κι έτσι, δεν μπορείς σαν άνθρωπος να μιλήσεις για τα ωραία κι ενδιαφέροντα: Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον Θαλή –και μένεις αβοήθητος σε μια χώρα χρόνια τώρα υποταγμένη στο θεώρημα του «εντός, εκτός και επί τα αυτά». Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον Πλάτωνα –τον πρώτο άνθρωπο που υπερασπίσθηκε τον ελεύθερο διάλογο και την υποχρέωση για δωρεάν δημόσια Παιδεία. Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον πατέρα της Ιστορίας, τον Ηρόδοτο, που περιγράφει τους Έλληνες ως ανθρώπους με θεμελιώδεις αποστάσεις από την έννοια «DNA». Δεν μπορείς να μιλήσεις για τον Σωκράτη που έσκασε για να μας πει ότι η διδασκαλία δεν πρέπει να πληρώνεται· που ήπιε μονορούφι στην στενή το κώνειο άσπρο πάτο, επειδή έλεγε ότι δεν ξέρει τίποτε. Δεν μπορείς το ένα, δεν μπορείς το άλλο, διότι θέλει ένας φρενοβλαβής να πουλάει την Ελλάδα σε τιμή ευκαιρίας –σε μια εποχή που ό,τι πουλάει αυτός με το μέτρο για το σύνθετο ενός δυστυχισμένου σπιτικού, διατίθεται σήμερα πια δωρεάν στο Διαδίκτυο για όλους! Πάρτε κόσμε, λοιπόν, πάρτε κορόιδα, για να αδειάσει το στοκατζήδικο…

Έτσι και κάνεις ότι άνοιξες το στόμα σου, συνοφρυώνει ο άλλος· σου λέει «έχει γούστο νάν’ τούτος κανένας μπουμπούκος». Και δεν είναι για να τον αδικείς τον κάθε καψερό στην υποψία του, διότι, πράγματι, ζευγαρώνουν οι μπουμπούκοι –το έμαθε τούτο και το εμπεδώνει όλη η Ελλάδα· με κάθε λεπτομέρεια… Ε, άρα, αφού ζευγαρώνουν, επόμενο είναι να πολλαπλασιάζονται κιόλας!

Υπό μιαν έννοια οι χρυσαυγίτες ωχριούν μπροστά του. Πουλάει αυτός βιβλία, βλέπεις –άγιο πράγμα! Δεν ρίχνει σουτ και φάπες. Το μη χείρον βέλτιστον. Και μη χειρότερα, Θεέ μου!

Σα δεν ντρέπονται μου φαίνεται οι Δημαρίτες, που τον έκαναν κυβερνητικό βουλευτή κι από πάνω. Αλλά… έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν.

Όσο για το κόμμα του, το τωρινό, άστα να πάνε… Ευ γαρ έχει ο λόγος ο παλαιός όμοιον ομοίω αεί πελάζει.

Αλλά να είναι ένα τέτοιο ποιόν και στην Επιτροπή για την λίστα Λαγκάρντ πάει πολύ –σαν να μην μας έφθανε αυτό, σαν να μην μας έφθανε που βγάζει μάτι που δεν έχουν πρόθεση να βγει τίποτε από εκεί μέσα, έχουν στριμώξει με τον πιο πρόστυχο τρόπο στη γωνία και την Ζωή Κωνσταντοπούλου, επειδή κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια μπας και σωθούν εκεί μέσα τίποτε προσχήματα.

Λοιπόν, άφατη ξεάφατη, θλίψη τέλος· δεν θα το αφήσω έτσι! Από σήμερα αρχίζουν δωρεάν προσφορές βιβλίων Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας από το Sotosblog. Άντε, να δούμε πόσα απίδια έχει ο σάκος. Ακούς εκεί! Τα άγια τοις κυσί…

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του sotosblog είναι προσπελάσιμη από την κορυφή της σελίδας του ιστολογίου.