Δημοσκόπηση χωρίς σύνδεση

by Sotos

Τηλεφωνική δημοσκόπηση

Δημοσκοπήσεις. Από τα αγαπημένα μου θέματα. Ψοφάω –γενικά γι αυτές, όχι μόνο για την τελευταία, που δείχνει μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στην Ν.Δ. και τον Σύριζα. Αν και αυτή η τελευταία, ίσως η πιο ξεκαρδιστική από όλες τις πρόσφατες, θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση για να κάνουμε μερικούς πολύ πρόχειρους υπολογισμούς. Να αποσαφηνίσουμε όμως πρώτα μερικά πράγματα.

Κατ’ αρχάς μια διευκρίνιση: Οι δημοσκοπήσεις γίνονται τηλεφωνικά. Για την ακρίβεια, η κλήση από την εταιρεία που κάνει την έρευνα γίνεται στο σταθερό.

Μερικά νούμερα τώρα: Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι απλήρωτοι λογαριασμοί σταθερής τηλεφωνίας οικιακής κατανάλωσης κατά το 2011 ξεπέρασαν το 20% επί του συνόλου των συνδρομητών, ενώ για το ίδιο έτος ο αριθμός των συνδέσεων που διακόπηκαν υπολογίσθηκε σε περισσότερες από 120.000. Ο ρυθμός αποχώρησης πελατών από των ΟΤΕ ήταν της τάξης των 30.000 τον μήνα, με τα 2/3 από αυτούς να μετακινούνται σε άλλους παρόχους και το 1/3 να προβαίνει σε οριστική διακοπή λόγω πλήρους αδυναμίας να αντεπεξέλθει σε κάποια τηλεπικοινωνιακή δαπάνη.

Αυτά το 2011, με την ύφεση περίπου στο 7%. Αν δεχθεί κανείς ότι η ύφεση το 2012 κινήθηκε στο 6% και ότι το 2013 κινείται ήδη πάνω από το προβλεπόμενο για το τέλος του έτους 4% (πάντα κατά Χάρι Πότερ), μπορούμε να υποθέσουμε χωρίς άλλα επίσημα στοιχεία ότι οι αντίστοιχοι ρυθμοί οριστικής διακοπής του σταθερού τηλεφώνου για το 2012 και το 2013 μας δίνουν μαζί με εκείνους του 2011 μέχρι σήμερα ένα σύνολο της τάξης των 200.000 πρώην συνδρομητών.

Σε αυτούς προσθέτουμε την αναλογία εκείνων που διέκοψαν την σύνδεση και από τους άλλους παρόχους, υπολογίζοντας επιπλέον και έναν επιβαρυντικό συντελεστή από την επίδραση που έχει γενικά στην καταναλωτική δραστηριότητα η σωρευτική επιβάρυνση από την συνεχιζόμενη ύφεση, η αύξηση της ανεργίας, οι αυξημένες υποχρεώσεις προς το κράτος, η ταυτόχρονη περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων κ.τ.λ. κ.τ.λ. Αυτήν την επίδραση στο σύνολο της καταναλωτικής δραστηριότητας αποτυπώνουν και τα σχετικά επίσημα στοιχεία, αλλά και βιώνουμε όλοι καθημερινά.

Συνυπολογίζουμε ακόμα την απλή ορθολογική συμπεριφορά που είναι πια πολύ διαδεδομένη και κάνει μέχρι και τους καταναλωτές που, παρά την κρίση, μπορούν να αντεπεξέλθουν έστω σε έναν λογαριασμό να προτιμούν τελικά μόνο το κινητό έναντι του σταθερού για να μην πληρώνουν και τα δύο –την ισχυρή αυτή τάση πιστοποιούν επίσης τα επίσημα στοιχεία.

Επειδή δεν βαριέσαι… παραβλέπουμε έναν πρόσθετο ειδικό συντελεστή που θα μπορούσαμε να εισαγάγουμε για τα αστικά κέντρα όπου γίνεται η δημοσκόπηση, και όπου τα κρίσιμα μεγέθη του προβλήματος εμφανίζονται πιο οξυμμένα.

Ωστόσο, για να μπορούμε να επικαλεσθούμε στη συνέχεια αυτά τα ίδια τα δημοσκοπικά ευρήματα, παραμερίζουμε από το όλο πρόβλημα κάθε είδους πιθανότητα μαγειρικής ή δημιουργικής στατιστικής, δεχόμενοι σε πείσμα κάθε σοβαρότητας ότι η δημοσκοπική έρευνα γίνεται από δακτυλοδεικτούμενα υποδείγματα ηθικής ακεραιότητας και προσήλωσης στην επιστημονική μεθοδολογία εν αναμονή ενός συλλεκτικού βραβείου Νόμπελ επιστημοσύνης.

Πού καταλήγουμε; Καταλήγουμε στη διαπίστωση ότι σε απόλυτες τιμές ενός ατόμου ανά σύνδεση το 5% του εκλογικού σώματος απουσιάζει από το δείγμα για… τεχνικούς λόγους.

Θα μου επιτρέψετε, τώρα, να αποκλείσω το ενδεχόμενο να ψηφίζουν άνθρωποι μέσα από αυτό το 5% κάποιο από τα κόμματα της τρικολόρε –δεν ξέρω αν θα συμφωνήσετε μαζί μου, αλλά το σκεπτικό μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι, ως γνωστόν, αυτά τα τρία κόμματα είναι υπερήφανα για την συνεννόηση μεταξύ τους, ενώ αυτοί οι άνθρωποι του 5% δεν μπορούν να συνεννοηθούν με κανέναν, δεδομένου ότι δεν έχουν ούτε τηλέφωνο. Σωστά;

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να προσμετρήσω ότι, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Κ.Κ.Ε δεν παρουσιάζει αυξητικές τάσεις άρα δεν επηρεάζει το δείγμα που απουσιάζει από την δημοσκόπηση.

Επομένως, επειδή τρικολόρε και Κ.Κ.Ε., πάλι σύμφωνα με τα ευρήματα, αθροίζονται στο ήμισυ του εκλογικού σώματος, τότε αυτό το 5% των τέως συνδρομητών ισοδυναμεί με 10%, αφού είναι το 5% του 50%. Εφ’ όσον μάλιστα μιλάμε για σταθερή σύνδεση, θα μου επιτρέψετε να το πολλαπλασιάσω επί δύο, υπό την έννοια ότι σας χαρίζω τα παιδιά του σπιτιού. Τελικό σύνολο 20%.

Με την άδειά σας, κάτι λιγότερο από το μισό αυτού του 20% θα το δώσω στον Σύριζα –επαναλαμβάνω, μόνο και μόνο για να μείνω πιστός προς τις αναλογίες των δημοσκοπικών ευρημάτων. Κι έτσι, όπως αντιλαμβάνεσθε, η μάχη στήθος με στήθος μετατρέπεται πλέον σε μια άνιση μάχη απέναντι στην Πάμελα Άντερσον.

Ομοίως και σε ό,τι αφορά το κρίσιμο ποσοστό εκείνων που θέλουν εκλογές. Γιατί το αναφέρω αυτό; Απλούστατα, διότι το να μην έχεις λογαριασμό τηλεφώνου δεν σημαίνει ότι δεν έχεις και εκλογικό βιβλιάριο. Το οποίο στο κάτω-κάτω δεν χρειάζεται κιόλας.

Κάθε άλλος υπολογισμός δεκτός.