Ανασχηματισμός πίσω από τις μάσκες

by Sotos

comedy-mask-wearableΤο Μαξίμου ψοφάει για ανασχηματισμό, όπως ακριβώς ζαχάρωνε ντε και σώνει το κρατικό αεροπλάνο, αλλά ακιζόταν με τα κάλλη του από σεμνοτυφία σαν την μυξοπαρθένα. Νά ‘χεις περάσει από σαράντα κύματα στην ζωή σου, και δεν θα ασκήσεις το παραδοσιακά αποκλειστικό προνόμιο που σου έλαχε, ανασχηματισμός, αεροπλάνο, ό,τι δικαιούμαι; Διαψεύδει, βέβαια, και κάνει νάζια· κρύβεται πίσω από ένα αναχρονιστικό στερότυπο· ότι τάχαμου «ο ανασχηματισμός δεν προαναγγέλεται»…

Πάνε όμως αυτά· είναι γι άλλες εποχές· ιδού που το στερεότυπο έσπασε: τον ανασχηματισμό τον προανήγγειλε ο Βαγγέλης· ο Βαγγέλης, πρώτος-πρώτος, που τον θέλει ομοίως. Τον είχε υποσχεθεί, βλέπετε, εδώ κι εκεί πριν από το συνέδριό του, μπας και προλάβει τίποτε δυσάρεστες εκπλήξεις που δεν θα τον εξέπλητταν καθόλου…

Ως εδώ τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Πιο σύνθετα γίνονται, όταν μπαίνει το ερώτημα του μείγματος: το πράσινο μέσα στο βαθύ γαλάζιο και το απαλό ροζ της κυβέρνησης. Τι θα αποτυπώνει η δοσολογία; Αναλογία επί των εκλογικών ποσοστών, έστω του μπόνους των εδρών συνυπολογιζομένου; Ή αναλογία επί των δημοσκοπικών ευρημάτων;

Αν μεν αποτυπώσει αναλογία επί των εκλογικών ποσοστών, θα γίνει μέσα στη Ν.Δ. το έλα να δεις και το κάθησε να ακούσεις!.. Αν όμως αποτυπώσει αναλογία επί των δημοσκοπικών ευρημάτων, νομιμοποιείται πλέον έτσι και το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, διότι, σύμφωνα με αυτά, έχει απωλεσθεί η δεδηλωμένη, έχει αλλοιωθεί η πλειοψηφικός συσχετισμός.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, ένα ακόμη «άντε καλέ» στην Βουλή, πού θα πάει, θα το ακούσουμε να λέγεται προς όποιον το αρθρώσει –είναι βέβαιον. Ωστόσο, και μια δικαιολογία καλύτερη από τα νάζια του Μαξίμου, όσο νάναι, θα χρειασθεί να φυτρώσει από το ρητορικό αποθεματικό του ευτραφή Μεσσία, εφόσον συλληφθεί αυτός να προδίδει και αποδειχθεί Ιούδας, σαν μείνουν σύξυλοι οι διάφοροι Λάζαροι που ασμένως ανέμεναν έναν Ιησού, μήπως και ακούσουν κάποιο «δεύρο έξω», ενόσω είχαν αποθέσει την ψυχή τους στο καθαρτήριο της λήθης.

Το κουβάρι μπλέκει ακόμα περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του την ξινίλα της Δημ.Αρ., με συμμετοχή στην κυβέρνηση ελόγου της ήδη πέραν εκείνης που δικαιούται· κατακρατεί δύο υπουργεία. Μολονότι παριστάνει δε ότι δεν κυβερνάει, μολονότι μας έχει πάρει το κεφάλι κάθε τρεις και λίγο με τις προτάσεις της που δήθεν δεν εισακούονται, δεν δείχνει, φυσικά, διατεθειμένη να απεμπολήσει τους θώκους της… «Αριστεράς της ευθύνης», διότι δεν το έχει για πολύ να περάσει χωρίς αυτούς από το πεπτικό σύστημα του Βαγγέλη, το οποίο, όπως μπορεί να παρατηρήσει ο καθένας, είναι υπερβολικά εξασκημένο· και γνωρίζει πού θα καταλήξει μαζί του, όπως άλλωστε φάνηκε από την πρόσφατη άρνησή της να τακιμιάσουν τα δυό τους.

Όλα τούτα βεβαίως, τον κόσμο, που ακούει ένα στομάχι να διαμαρτύρεται μεγαλόφωνα, τον αφήνουν παγερά αδιάφορο –παγερά στην κυριολεξία στον μήνα τον γδάρτη, και κακό παλουκοκάφτη. Ένας ανασχηματισμός θα εξωρραΐσει την εικόνα των πολιτικών πραγμάτων, περίπου όσο ένας καινούργιος κάδος βελτιώνει τη ζωή κάποιου, που τρώει από τα σκουπίδια μες το αγιάζι. Έχει σπάσει, βλέπετε, από καιρό και αυτό το στερεότυπο, ότι δηλαδή ο ανασχηματισμός ανανεώνει… Εδώ δεν έχουμε να φάμε, ραπανάκια για την όρεξη!

Ανάμεσα στα άλλα ζέοντα που απειλούν την κλωστή από την οποία κρέμεται η κυβέρνηση, ζητείται προς το παρόν δήμιος για τουλάχιστον 7.000 δημοσίους υπαλλήλους –μασκοφόρος ή μη είναι αδιάφορο, παρά την Αποκρηά. Μάλιστα, καθώς αυτή διαρκεί, το κλιμάκιο της Τρόικας απεφάσισε να παρατείνει την εδώ παραμονή του, μάλλον για να την απολαύσει στην ίδια την χώρα του Βάκχου και της Τραγωδίας· και θα θέλει, φαίνεται, να γνωρισθούν από κοντά με τον υπεύθυνο της λαιμητόμου, για να του ψιθυρίσουν δυό φωνήεντα πάνω στο ικρίωμα.

Έτσι είναι… Έχουν οι καιροί γυρίσματα: την εποχή που σπάνε τα στερεότυπα, πρώτα αποκτάς προνόμια και μετά έρχονται τα σαράντα κύματα.

Καλά που είπα «σαράντα» και θυμήθηκα ότι αμέσως μετά έρχεται και επισήμως η Σαρακοστή.