Ψεύτες του αλμυρού νερού

by Sotos

missile

Αυτή η ιστορία με τις γαλλικές φρεγάτες είναι ενδεικτική της διακυβέρνησης του ανενδοίαστου ψέμματος, καθώς και της χυδαίας υποτίμησης, ή καλύτερα της απόλυτης περιφρόνησης του διανοητικού επιπέδου των πολιτών.

Στην αρχή, καθώς ο Γάλλος Πρόεδρος έφθανε στην Αθήνα, είχε ήδη διαρρεύσει η είδηση ότι πρόκειται να διαπραγματευθεί με την ελληνική κυβέρνηση την πώληση δύο φρεγατών, κι έτσι προέβη (μάλλον παρεκλήθη να προβεί, διότι του το σφυρίξανε) σε διευκρινιστική δήλωση, η οποία είχε επί λέξει ως εξής: «Δεν ήλθα εδώ για να πουλήσω όπλα, γιατί το άκουσα και αυτό». Προσέξατε, τι είπε; «Γιατί το άκουσα και αυτό», μάλιστα! Και εθίγη ο μουσιού… Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε εμείς…

Κατόπιν, για να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις, διοχετεύθηκε…  αλά γαλλικά η είδηση ότι τις φρεγάτες δεν θα τις αγοράσουμε, αλλά θα τις ενοικιάσουμε. Από βήματος Βουλής, μάλιστα, ο εδώ οικοδεσπότης του Φρανσουά Ολάντ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις έτι περαιτέρω, με άκρατο λαϊκισμό και με το γνωστό μάγκικο ύφος του, λέγοντας: «Τι θέλετε, δηλαδή, να αφήσουμε το Αιγαίο ανυπεράσπιστο;»

Το ίδιο ακριβώς λαϊκίστικο σκεπτικό αναπαρήγαγαν σε όλο του το μεγαλείο και τα Διαπλεκόμενα, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Αθήνα του Γάλλου υπουργού Άμυνας, ο οποίος κατέφθασε εδώ μόλις λίγες ημέρες μετά, για να μην μείνει σχετικά με το θέμα απορία ούτε στις γάτες.

Αυτά για το ψέμμα. Για την περιφρόνηση τώρα:

Αγορασμένες ή νοικιασμένες, ούτε ξυλάρμενες θα πλέουν οι φρεγάτες, ούτε σε ψαράδες θα εκχωρηθούν ως… αναξιοποιήτη δημόσια περιουσία, κατά το πρότυπο της αγροτικής γης της Εκκλησίας που εκχωρεί ο μακρόθυμος και φιλεύσπλαχνος Αρχιεπίσκοπός μας. Οι φρεγάτες για να… μην αφήσουμε ανυπεράσπιστο το Αιγαίο θα φέρουν πυρομαχικά. Όχι νεροπίστολα αλμυρού νερού! Πυραύλους!

Δεν πιστεύω να θέλουν να μας πείσουν ότι θα τους ενοικιάσουμε και αυτούς!.. Όχι τίποτε άλλο, αλλά τουλάχιστον τις φρεγάτες, άμα φαληρίσεις καλά-καλά, στο κάτω-κάτω τις επιστρέφεις. Τους πυραύλους;

Και ασφαλώς, ο Γάλλος υπουργός ήλθε εδώ με την κουστωδία του για να πάρει τις διαβεβαιώσεις εκείνες, με τις οποίες, όταν τις έχει κανείς στα χέρια του, στηρίζει χρηματοοικονομικά την κατασκευή και των φρεγατών και των πυραύλων, όπως γίνεται σε κάθε επιχειρηματική συμφωνία –το γνωρίζουν αυτό και οι ψιλικατζήδες –εννοείται όσοι δεν έχουν βάλει ακόμα λουκέτο…

Λοιπόν, η Ελλάδα δεν έχει χρήματα να αγοράσει ούτε την πινακίδα που θα λέει «πωλείται» στα σύνορα, όμως παραγγέλνει πυραύλους!   Π υ ρ α ύ λ ο υ ς ! ! !  Δεν θα σταθώ όμως σε αυτήν την απροσμέτρητη αθλιότητα. Ούτε καν στο ότι συσκευάσθηκε όλο τούτο το αλισβερίσι ως «ψήφος εμπιστοσύνης», όπως χαρακτηριστικά σερβιρίσθηκε επισήμως. Αλλά στα ψέμματα. Στα ψέμματα και στην περιφρόνηση!

Είπαμε… Καλά να μας θεωρούν λωτοφάγους. Όχι όμως να μας θεωρούν και ηλίθιους! Και να μας λένε ότι είναι αξιόπιστοι κι από πάνω!!!