Αγαπημένη μου κυρία Άρτεμις

by Sotos

Αγαπημένη μου κυρία Άρτεμις,

Εύχομαι να είσθε καλά στην υγεία σας, πάντα γερή όπως σας άφησα και να μην έχετε αφήσει να σας καταβάλλει η κατάσταση στην Ελλάδα. Εδώ πάντως τα πράγματα δεν είναι όπως τα νομίσαμε, αλλά τουλάχιστον υπάρχει δουλειά. Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Δεν μας λένε ψέμματα! Τι να το κάνεις όμως… Μας λείπει η πατρίδα· μας λείπετε όλοι.

Ακούμε κι εμείς εδώ από την τηλεόραση όσα γίνονται  εκεί. Τις προάλλες είδαμε και τη γειτονιά στις Ειδήσεις. Έγινε λέει έφοδος (;) στη Βίλα Αμαλία. Μην τον πιστεύετε, καλή μου κυρία, τον κύριο Δένδια. Λέει ψέμματα και θέλει να σας πείσει ότι είναι υπέρ της τάξης και της ομαλότητας. Το κάνει για να προστατεύσει το τομάρι του και τον κύριο Μπόμπολα. Αφού, να φαντασθείτε, έπιασε στο στόμα του, λέει, ως και τη Μαρία Κάλας, ο αθεόφοβος, για να συγκινήσει –έτσι νομίζει– ανθρώπους του κύκλου μας. Ποιος; Αυτός που, όπως είμαι σίγουρος ότι θα έχετε διαπιστώσει και η ίδια, αυτουνού από την όπερα, η οπερέτα και πολύ του πάει! Θα το έχετε διαπιστώσει αυτό, έτσι δεν είναι;

Βέβαια, ασφαλώς θα έχετε υπόψη σας ότι το λουρί του κυρίου Δένδια το κρατάει άλλος· κάποιος που έχει κάθε λόγο να προστατεύσει τον κύριο Μπόμπολα, για να τον στηρίζει εκείνος με τη σειρά του από το κανάλι του σε αντάλλαγμα. Εκατό εκατομμύρια έμαθα ότι του έδωσε, παρακαλώ. Ακούς εκεί! Μα είναι αλήθεια αυτό; Με τόσα χρήματα χτίζονται δέκα σχολεία! Και παρ’ όλα αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά, σερβίρουν κάθε μέρα τούρκικο σίριαλ; Αλλά τέτοιοι είναι… Και μαζί φουρνίζουν-ξεφουρνίζουν και διάφορα παραμύθια· για τη Βίλα Αμαλία που τους μάρανε και τέτοια. Επειδή ξέρουν ότι είσθε εξαγριωμένη μαζί τους, εσείς και όλος ο κόσμος, και φοβούνται μη τυχόν και ψηφίσετε τον Συ.Ριζ.Α., γιατί, λέει, του Συ.Ριζ.Α. είναι αυτοί στη Βίλα Αμαλία. Μιλάνε, λοιπόν, για μπουκάλια, μάσκες και καδρόνια, με σκοπό να σας τρομάξουν και να πείτε «χίλιες φορές με τον κύριο Μπόμπολα». Έχουν λυσσάξει εκεί στο κανάλι του κυρίου Μπόμπολα, αν έχετε προσέξει, με την ιδέα ότι μπορεί να την χάσει και αυτός την Ελλάδα που χάσαμε οι υπόλοιποι. Τους βάζει αυτός ο ίδιος να λυσσάνε, για να μας τυφλώσει και να την κρατήσει. Ξέρετε κάτι;  Το σκέφθηκα καλά και η αλήθεια είναι, κυρία Άρτεμις, ότι δεν την είχαμε ποτέ την Ελλάδα που χάσαμε· πάντα ο κ. Μπόμπολας την είχε. Γι αυτό τελικά θέλατε κι εσείς το παιδί σας να δουλέψει για τον κύριο Μπόμπολα, αν θυμάστε.

Παίζει με τον πόνο σας και σας θεωρεί εύκολη. Και ο ίδιος και ο συνεταίρος του και αυτός με το λουρί του Δένδια, όλοι όσοι θέλουν να πιστέψετε ότι στη Βίλα Αμαλία δεν είναι το δικό σας το παιδί, αλλά κάτι άλλα παλιόπαιδα που δεν θα δουλέψουν ποτέ στου κυρίου Μπόμπολα. Ούτε θα γίνουν ποτέ σαν τον κύριο Δένδια. Αλλά, νομίζω πως το καταλαβαίνετε κι εσείς ότι από όσους έμειναν πίσω δεν είναι δυνατόν να δουλεύουν όλοι για τον κύριο Μπόμπολα. Ούτε να γίνουν όλοι σαν τον κύριο Δένδια. Άρα, όπως αντιλαμβάνεσθε, κάποιοι θα περισσεύουν πάντα για να πηγαίνουν στη Βίλα Αμαλία. Οπότε θα έχει έτσι δουλειά και ο κύριος Μπόμπολας που θα καλείται να την κατεδαφίζει, και ο κύριος Δένδιας που θα καλείται να την εκκενώνει. Ίσως μάλιστα αυτό να φέρει την ανάπτυξη που λένε… Δεν ξέρω.

Αγαπημένη μου κυρία Άρτεμις,

Μου γράφετε ότι είστε από μια πλευρά ευτυχής τώρα που ήρθε ο γιός σας στο σπίτι σας μαζί με τη γυναίκα του και το παιδί του, και μένετε όλοι μαζί. Κι ας είναι από ανάγκη –επειδή, μου γράφετε, δεν φθάνουν τα χρήματα, αλλά υπάρχει ευτυχώς η σύνταξή σας. Χαίρομαι κι εγώ μαζί σας, πιο πολύ που μπορείτε να απολαμβάνετε το εγγονάκι σας. Το νου σας όμως: Μην εύχεσθε τουλάχιστον να εργασθεί κι αυτό μια μέρα για τον κύριο Μπόμπολα, διότι να ξέρετε ότι μέχρι τότε δεν θα υπάρχει πια αυτός ο κύριος. Τούτο συζητείται πολύ επισταμένα εδώ αυτό τον καιρό. Γι αυτό και σας το γράφω· για να λάβετε τα μέτρα σας· κι εσείς και τα παιδιά σας.

Σας παρακαλώ, μην αποπάρετε τις παραινέσεις και την ανησυχία μου. Όσο καλά και αν γνωρίζω ότι κάνουν λάθος που σας περνάνε για αφελή, δεν θα πάψει ποτέ να με ενοχλεί και μόνη η ιδέα ότι διανοούνται να σας κοροϊδέψουν. Θα σας νοιάζομαι όπου κι αν βρίσκομαι.

Με τη σκέψη στο νόστιμον ήμαρ και αγάπη,

Σώτος