Το ήθος του Αμπιόπ

by Sotos

Το γενικό ήθος που ισχύει στον κόσμο των φαινομένων είναι ότι το αληθοφανές είναι αληθέστερον του αληθούς, το σοβαροφανές σοβαρότερον του σοβαρού και το σεμνοτυφές σεμνότερον του σεμνού. Περιέργως, αυτό το ήθος το ένιωσα καλά για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής μου θητείας, αλλά το εμπέδωσα πολύ αργότερα, όταν βρέθηκα στο Μέγαρο Μουσικής για μια συναυλία του Νταλάρα, εεεε, συγγνώμη, λάθος, κάποιας μεγάλης ορχήστρας ήθελα να πω.

Είχα καθήσει εκείνο το βράδυ στην Πλατεία πίσω από τον τότε Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και εξαιτίας αυτού μου γεννήθηκε μια απορία που θέλησα να διαλευκάνω. Στο διάλειμμα είχα την τύχη να ζητήσω τα φώτα του πιο προοδευτικού ανθρώπου που έχω γνωρίσει στη ζωή μου, ανθρώπου με πολύ μεγάλη πείρα και βαρειές, έντιμες περγαμηνές στο ενεργητικό του. Έσκυψα, λοιπόν, στο αυτί αυτού του συνομιλητή μου· αλλά, για να κάνω πιο ξεκάθαρη και στοχευμένη την απορία μου, διατήρησα το βλέμμα στραμμένο σταθερά και επιδεικτικά προς τον  Ν. Γκαργκάνα που σουλατσάριζε και χαριεντίζονταν πιο πέρα, αυτός με το δικό του, γνωστό, σπινθηροβόλο βλέμμα· και ρώτησα ψιθυριστά: «Πώς γίνεται κανείς Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος;» Για να γίνω ακόμη σαφέστερος προσέθεσα: «Θέλω να πω, αν υποθέσουμε ότι βάζω τώρα που μιλάμε σκοπό της ζωής μου να γίνω μια μέρα Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τι προσόντα θα πρέπει να φροντίσω να αποκτήσω, ώστε να αυξήσω τις πιθανότητές μου;» Η απάντηση που έλαβα υπήρξε πολύ διδακτική: «Σώτο, Σώτο… Υπάρχουν θέσεις που απαιτούν συγκεκριμμένα προσόντα που   π ρ έ π ε ι   να έχεις για να τις διεκδικήσεις, και υπάρχουν θέσεις που απαιτούν συγκεκριμμένα προσόντα που   δ ε ν   π ρ έ π ε ι   να έχεις για να τις διεκδικήσεις».

Από τότε έχει μεσολαβήσει μπόλικος χρόνος κι έχουμε μαρτυρήσει πολλά, που δεν μας έχουν βάλει ακόμη μυαλό. Κι έτσι έχουμε τον Γ. Προβόπουλο. Ένα απολαυστικό βίντεο σχετικά με την επιστημοσύνη του συνοδεύει τη σημερινή μνεία μας στο πρόσωπό του.

Τα πολλά που μας έχουν επισυμβεί έχουν διατηρήσει ανέπαφο το γενικό ήθος που σας προανέφερα, μόνο που το έχουμε κατά τι διασκευάσει. Κι έτσι ισχύει τώρα εκείνο που θα ονομάζαμε «ήθος του Αμπιόπ»: Δεν πρόκειται για Αρμένικο επώνυμο, αλλά για αρχικά· από τη φράση «Άμα Πιάσει, Όπου Πιάσει».

Στο πλαίσιο του «Αμπιόπ», λοιπόν, το Ι.Ο.Β.Ε. μόλις δημοσίευσε την τελευταία έκθεσή του για το οικονομικό κλίμα· και αφού διαπιστώνει αναρρίχηση του σχετικού δείκτη στο υψηλότερο, παρακαλώ, σημείο των τελευταίων 20 μηνών, αναφέρει:

-Στη Βιομηχανία, οριακή βελτίωση καταγράφουν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής, η οποία αντισταθμίζεται από την επίσης οριακή πτώση στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης, με τα εκτιμημένα αποθέματα να μην μεταβάλλονται.

– Στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους βελτιώνονται, εξέλιξη η οποία όμως αντισταθμίζεται από την πτώση του δείκτη των προβλέψεων για τη ζήτηση του τομέα. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

– Στο Λιανικό Εμπόριο, ο δείκτης των εκτιμήσεων των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνεται, εξέλιξη ανάλογη με τις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, όταν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνονται.

-Στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων εξομαλύνονται, αλλά η αρνητική μεταβολή στις προσδοκίες για την απασχόληση του τομέα, ωθεί τελικά το δείκτη προς τα κάτω.

-Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού αμβλύνονται περαιτέρω, ενώ αντίθετα οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται οριακά. Σημαντική άνοδος σημειώνεται στην ιστορικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ καταγράφεται ταυτόχρονα ήπια άρση των δυσμενών προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

Ειρήσθω εν παρόδω, Γενικός Διευθυντής στο… εξαιρετικά έγκυρο Ι.Ο.Β.Ε. ήταν αμέσως πριν αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα ο Ι. Στουρνάρας, νυν υπουργός Οικονομικών. Οπότε…

Οπότε ισχύει ότι λέει η κυρία Άρτεμις. Ποια είναι η κυρία Άρτεμις; Κάντε παρακαλώ τον κόπο να κάνετε κλικ εδώ για να διαβάσετε ένα υπέροχο ποίημα, κομμένο και ραμμένο σαν απάντηση στο Ι.Ο.Β.Ε. και τον τέως Γενικό του, και θα καταλάβετε ποια είναι η κυρία Άρτεμις. Μην αφήσετε το ποίημα να σας ξενίσει· τα φαινόμενα απατούν· είναι πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα από ό,τι θα μπορούσε να νομίσει κανείς με την πρώτη ανάγνωση. Και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιο προσγειωμένο από τις παραπάνω εκτιμήσεις, με τις οποίες μπορείτε να το συγκρίνετε. Χώρια που το ήθος του –μια και μιλήσαμε σήμερα γι αυτό– ε, αυτό δα δεν συζητείται.