Ο δρόμος προς τις κάλπες

by Sotos

19Ότι οδεύουμε προς τις κάλπες είναι του ηλίου φαεινότερον. Το βλέπουν και οι πέτρες. Ακόμη και οι… κυλιόμενες που απήλαυσαν κάποτε παχυλές εισπράξεις από την μεγάλη επιτυχία τους με τίτλο «Έχω το χρόνο με το μέρος μου», μόνο και μόνο όμως για να μεταστραφούν επ’ αυτού πολύ γρήγορα και να τραγουδήσουν τελικά ότι «Ο χρόνος δεν περιμένει κανέναν», φουσκώνοντας με την ωριμότερη αυτή διαπίστωση έτι περαιτέρω τον τραπεζικό τους λογαριασμό· το εν λόγω άσμα πουλάει ακόμη· και θα πουλάει για καιρό.

Το βλέπουν και όσοι δεν ακούν τέτοια τσιχλοτράγουδα, μια και συναφή συμπεράσματα για τους αμείλικτους κανόνες του χρόνου έχουν, βέβαια, τραγουδηθεί και από άλλους πολλούς και σε όλα τα είδη, και τους αρκούν, φαίνεται, εκείνα τα άφθονα, ως σημείο αναφοράς· κι ας παραβλέπουν αβασάνιστα ότι οι κυλιόμενες πέτρες διαθέτουν και αυτοί πρώτης γραμμής, μακράν, πικράν και πολύτιμη για εμάς τα τρυφερά πρεζακια πείρα από ζωή σε… δόσεις· εξ ου και τους εμπιστεύομαι σε τέτοια πράγματα· μέχρις εφησυχασμού, θα έλεγα. Δεν σας αρέσουν; Πολύ καλά. Τους αντικαθιστώ, τότε, κι εγώ με το εξίσου επίκαιρης στιχουργικής… φλέβας «Ως πότε πια τέτοια ζωή», του Βασίλη Τσιτσάνη. Το βλέπει, λοιπόν, και ο μεγάλος ρεμπέτης.

Το βλέπουν και οι καφετζούδες, καθώς είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται κατά πόσο έχει περισταλεί η κατανάλωση ζάχαρης, και τούτο από την κρίσιμη σύσταση στην οποία βασίζεται η δική τους μέθοδος προγνώσεως, δηλαδή το κατακάθι. Το βλέπουν μαζί τους και οι πάσης φύσεως χαρτομάντεις, που ξέρουν από τράπουλα και καταλαβαίνουν ότι τρεις συνεννοημένοι στην πρέφα είναι σε θέση να κρατήσουν το παιγνίδι αιωνίως σε εξέλιξη, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να πληρωθεί και το καφενείο.

Το βλέπουν –και όμως!– ως και οι οικονομολόγοι, αφού γνωρίζουν από προϋπολογισμούς· με μεγάλη δε σιγουριά δίνουν ορισμένοι εξ αυτών το ραντεβού τους με την ανακοίνωση νέων μέτρων κάπου εκεί γύρω στο κάψιμο του Βασιληά Καρνάβαλου. Οι πιο πνευματώδεις μάλιστα αναμένουν ότι, καθώς πάνω στο επιβλητικό άρμα του θα βρίσκεται εκείνη την ημέρα έτσι κι αλλιώς μια γιγάντια Τρικολόρε, οι καρναβαλιστές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την ξεκαρδιστική σύμπτωση λαϊκής θυμοσοφίας και πραγματικότητας.

Μη σας κουράζω άλλο με το ποιοι άλλοι το βλέπουν… Όσοι δεν το βλέπουν ή είναι τελείως τσίου ή παριστάνουν ότι δεν το βλέπουν μπας και το ξορκίσουν· με λίγα λόγια, κάποιοι πολύ ελάχιστοι που είναι πολύ πιθανόν να συγκαταλέγονται ανάμεσα στα συμπολιτευόμενα μέλη του Κοινοβουλίου, που και γι αυτό πολύ αμφιβάλλω…

Α! Το βλέπουν εσχάτως και πολλοί κονδυλοφόροι και… πληκτρο-λόγιοι, ζηλωτές των μεγάλων, αλλά και ερευνητές των σκοτεινών θεωριών. Γι αυτό άλλωστε πυκνώνουν σιγά-σιγά –θα το έχετε προσέξει–  τα ακροβολισμένα κείμενα που έρχονται να… ξεσκεπάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τον… ύποπτο ή και… διαβασμένο ρόλο του φαβορί των επερχόμενων εκλογών στο μεγάλο-μεγάλο-μεγάλο σχέδιο!..

Το βλέπω ασφαλώς και εγώ· και φυσικά εσείς που από εδώ και στο εξής θα τα ερμηνεύετε όλα πια με άλλο μάτι –πρωτοβουλίες, λόγια, κείμενα, δηλώσεις, διακηρύξεις κ.τ.τ., ό,τι, δηλαδή, βγαίνει προς τα έξω, καθώς οργανώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες στην επικείμενη μάχη χαρακωμάτων. Για τους υπόλοιπους δεν ξέρω… Απλώς, νομίζω, ότι θα χρειασθεί να δείξουν, οι Χριστιανοί, λίγη «Κατανόηση για το διάβολο», ειδικά αν έχουν βαρεθεί να ακούνε κάθε βράδυ ξεροσφύρι τη «Συννεφιασμένη Κυριακή».

Τίτλοι Τέλους: Από το ξένο ρεπερτόριο ακούστηκαν τα τραγούδια «Time Is On My Side» του Jerry Ragovoys σε διασκευή Jagger και Richards, καθώς και τα «Time Waits For No One» και «Sympathy For The Devil» των ιδίων δύο τελευταίων.