Αφιερώνω στους 153

by Sotos

Στους 153 υπέροχους  και γενναίους βουλευτές οίτινες από αμιγή αυταπάρνηση ψήφισαν «ναι» στα μέτρα, έστω με σφιγμένη τη ραγισμένη καρδούλα τους, την οποία όμως έκαναν πέτρα χάρη στο καθαρό μυαλό του αισθήματος βαρέος τύπου εθνικής ευθύνης προκειμένου να επαναματαξαναδιασωθεί η χώρα, και πάντοτε με αδιαμφισβήτητο δεδομένο ότι θα είναι τα απολύτως εντελώς τελείως ολωσδιόλου και υπερεξολοκλήρου τελευταία, αλλά, ασφαλώς, υπό την ακονισμένη δαμόκλειο σπάθη της αδίρρητης πλην ζοφερής βροχοδιαπίστωσης ότι ανυπερθέτως στις 16 Νοεμβρίου εξαντλούνται οριστικά και αμετάκλητα τα ήδη γλίσχρα ταμειακά αποθέματα της χώρας, όπως είχε άλλωστε διακηρύξει στεντορίως σε όλους τους διαθέσιμους τραγικοδραματικούς τόνους ο Επαίτης, αφιερώνω εξαιρετικά το παρακάτω (copy-paste) σημερινό δημοσίευμα από το in.gr, ιδιοκτησίας του φιλοπαραλυκοφιλοκυβερνητικού Δ.Ο.Λ.:

 “

Επιβεβαιώνονται δια στόματος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι πληροφορίες ότι η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα θα καθυστερήσει σημαντικά.

«Φοβάμαι ότι θα είναι πολύ νωρίς για να λάβουμε απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε εκδήλωση στο Αμβούργο. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος επισήμανε ότι η ισχνή παγκόσμια οικονομία πνίγει την δυνατότητα επίλυσης της κρίσης της Ευρωζώνης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη, καθώς και στο Γερμανικό Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, γερμανικά δημοσιεύματα ανέφεραν πως ακόμη και μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και την επικείμενη έγκριση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της νέας δόσης δεν μπορεί να τηρηθεί. «Το ενδεχόμενο λήψης των τελικών αποφάσεων την ερχόμενη Δευτέρα θα πρέπει να αποκλειστεί και για πρακτικούς λόγους», σύμφωνα με την FAZ, καθώς ακόμη και αν οι υπουργοί Οικονομικών ανάψουν τη Δευτέρα το «πράσινο φως», οι όποιες αλλαγές στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας θα πρέπει να εγκριθούν στη συνέχεια από επτά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης.

Για αυτή τη διαδικασία, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, προβλέπονται δύο εβδομάδες.

Κατόπιν το Eurogroup θα μπορεί να λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, η οποία, στη βάση αυτού του αναθεωρημένου χρονοδιαγράμματος, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει και η Süddeutsche Zeitung, το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου θεωρείται απλά ένα «ενδιάμεσο βήμα» στο δρόμο προς τις τελικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν τόνισε πως πριν τη λήψη της τελικής απόφασης εκ μέρους του Eurogroup θα πρέπει να προηγηθούν αρκετά ακόμη βήματα. Αυτά αφορούν κυρίως την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από τη διετή επιμήκυνση, αλλά και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο Ρεν στη χθεσινή παρουσίαση των φθινοπωρινών εκτιμήσεων της Κομισιόν για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί πως το ελληνικό χρέος γίνεται μη βιώσιμο χωρίς περαιτέρω μέτρα».

Ο κ. Ρεν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, ωστόσο κύκλοι του Eurogroup εξ αρχής χαρακτήριζαν ιδιαίτερα αισιόδοξες τις εκτιμήσεις αυτές του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Άντε, σε καλή μεριά και με τις υγείες μας!