Τα συμπεράσματα δικά σας

by Sotos

«Την ώρα που οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την αύξηση της φορολογίας, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την ίδια ώρα προκαλούν οργή τα δημοσιεύματα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό με πολλά εκατομμύρια, την πελατοκρατεία ή τη διαφθορά κατά την αγορά εξοπλισμών. Οι ελίτ στην Ελλάδα ήταν πάντα ιδιαίτερα ανοιχτές στον κόσμο και σε όλες τις μητροπόλεις αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους. Τώρα όμως φαίνεται πως οι πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού δεν ξέφυγαν μόνο από την εφορία, αλλά και από τις ευθύνες τους. […] Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια συζήτηση για όλους αυτούς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό τον παράλογο δρόμο των τελευταίων χρόνων και θα πρέπει να ελπίζει πως θα ξεπηδήσουν νέες ελίτ, με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες του εξωτερικού. Μπορεί ίσως να ξεγλιστρούν από την ελληνική εφορία αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ντροπή της εθνικής συμφοράς».

Το απόσπασμα ανήκει σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung. (Τα έντονα γράμματα στο κείμενο της εφημερίδας με δική μου ευθύνη). Το δημοσιεύω για να μη μου λέτε ότι είμαι στον κόσμο μου όταν τα λέω και τα ξαναλέω, κάνοντας λόγο για αλλαγή φυσικών προσώπων ως αναγκαστική διαδρομή μέσα από την οδό εξόδου από την κρίση. Έχει σημασία που το δημοσίευμα προέρχεται από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, για να μη μου καταλογίζετε επιλεκτική ανάγνωση των ευρωπαϊκών σχεδίων και αξιώσεων για τη χώρα μας ή μονομερή ενημέρωση· και ότι, ας πούμε, τάχα παρασύρομαι από το Spiegel.

Α, μια και αναφερθήκαμε στο Spiegel, παραθέτω επικουρικά και το μνημειώδες πρόσφατο σχόλιό του:

«Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση να ελαφρυνθεί το βάρος της κρίσης για τους Έλληνες. Η έμφαση στους Έλληνες όμως· δηλαδή στην ταμία και τον γραφίστα, στον εκπαιδευτικό και στην νοσοκόμα, επί παραδείγματι. Και αυτό, επειδή ακριβώς εκείνοι υποφέρουν από την ύφεση και την ανεργία. Ωστόσο, η επιμήκυνση διευκολύνει την επιβίωση ενός επαγγέλματος κυρίως: των πολιτικών και ειδικότερα των κυβερνώντων στην Αθήνα. Και αυτοί δεν την αξίζουν».

Τα συνδυαστικά συμπεράσματα δικά σας.

Υ.Γ. Ασφαλέστερο, διεισδυτικότερο, παραγωγικότερο και εντέλει πιο ενθαρρυντικό συμπέρασμα θα εξαγάγετε, αν συνυπολογίσετε ότι αυτού του είδους τα δημοσιεύματα πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό.