Μπανανία, Παιανία, Γερμανία, Τυραννία

by Sotos

Κι εκεί που όλα σέρνονταν… μια χαρά (και δύο τρομάρες), με αποτέλεσμα να υποθέτουμε ότι κουτσά-στραβά η τρικολόρε θα τη βγάλει λάδι, έστω όχι παρθένο ελαιόλαδο, νάσου που έρχεται μια δήλωση Στουρνάρα η οποία απορώ πώς δεν έχει ακόμη καταλάβει την κορυφή της πολιτικής ατζέντας.¹ Αναφέρομαι στη δήλωση ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα περνούν από τη Βουλή –δήλωση τύπου Αμίν Νταντά η οποία συνοδεύτηκε μάλιστα από ρητή διευκρίνιση του υπουργού Οικονομικών (τρομάρα του) ότι, εκτός του ότι δεν το θέλει η Τρόικα, κάτι τέτοιο βρίσκει σύμφωνο και τον ίδιο, με το σκεπτικό ότι ουδείς επενδυτής θα εκδηλώσει αγοραστικό ενδιαφέρον στην περίπτωση που η ευόδωση των σχεδίων του θα εξαρτάται από τη Βουλή των Ελλήνων! Αυτό λέγεται Μπανανία.

Φαίνεται πως, κάτι τα βραδύτατα αντανακλαστικά των διαπλεκόμενων, κάτι η καθυστέρηση που προκαλούν οι αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις με εκείνους που δίνουν τη γραμμή για την ατζέντα των ειδήσεων, κάτι οι κινήσεις πανικού που σύρουν δημοσιογράφους στην Ευελπίδων και διασύρουν διεθνώς την ελληνική Δικαιοσύνη, πλην όμως διασκεδάζουν το φιλοθέαμον κοινό, κάτι η άκρα του τάφου σιγή που επικρατεί στο Επαιτείο, κάτι ο… τυφώνας που ενισχύει την τρικυμία εν κρανίω του Προπέτη κ.ο.κ., θα χρειασθεί να περιμένουμε μερικές ώρες, πριν δούμε τη μεγάλη αναταραχή που θα προκαλέσει. Που είναι βέβαιον ότι θα την προκαλέσει. Τίθεται, όμως, κι ένα επιπλέον ζήτημα: υπάρχει κανείς να ερωτήσει την Τρόικα αν πράγματι το ζήτησε αυτό που θέλει ο Στουρνάρας ή απλώς δεν της έπεσε άσχημα όταν της το δώρισαν, και δεν είχε αντίρρηση στο επίπεδό της; Όχι, κανείς δεν θα υποβάλει το ερώτημα. Αυτό λέγεται Παιανία.

Σε κάθε περίπτωση, ερωτώ διότι με την ίδια λογική, ποιος επενδυτής θα ήθελε να δει την επένδυσή του να ανακαλείται από την επόμενη Βουλή; Αυτό, λέτε, δεν το λαμβάνει υπόψη της η Τρόικα; Αλλά, θα μου πείτε, όταν όλη η διακυβέρνηση ανάγεται στο ιερό δόγμα «όλα για τη δόση», τότε λέμε ψέμματα, χωρίς καμία μέριμνα για τις συνέπειες. Από την άλλη, ερωτώ και διότι ο Στουρνάρας μας έχει συνηθίσει στα ψέμματα. Είπε στη Βουλή ότι πέτυχε την επιμήκυνση και λίγα λεπτά αργότερα ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε ότι, μόλις το πληροφορήθηκε, τον πήρε στο τηλέφωνο και έλαβε τη διαβεβαίωση πως δεν ειπώθηκαν τέτοια πράγματα. Αυτό λέγεται Γερμανία.

Αλλά, ο Στουρνάρας ψεύδεται, διότι αυτό είναι το πνεύμα της εποχής –μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις –και το στίγμα του ψεύδεσθαι έχει δοθεί από τον ίδιο τον Επαίτη. Λογαριάστε: η έκθεση της Τρόικας, όπως την αποκάλυψε το Spiegel, κάνει λόγο για 150 νέες επιπλέον αξιώσεις, μεταξύ αυτών «χαλάρωση των μέτρων προστασίας από απόλυση, και υποχώρηση του κατώτατου μισθού», την ώρα που ο Επαίτης μας καλεί να τον πιστέψουμε, καθώς διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι τα προς ψήφιση θα είναι τα τελευταία! Αυτό θα έλεγα ότι λέγεται μανία, αλλά, δυστυχώς, σε ό,τι αφορά εμάς δεν λέγεται έτσι. Λέγεται απλώς Τυραννία.

Το νου σας, εσείς, σε όσα προλέγω, παρακαλώ.

‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾‾

¹Δεν πρόλαβα καλά-καλά να αναρτήσω αυτό το κείμενο και το θέμα έσκασε και άρχισε να ανεβαίνει τα σκαλοπάτια της ιεράρχησης στην ειδησεογραφία της ημέρας. Ούτε Σαββατογεννημένος… Τέλος πάντων… Ας αφήσουμε κατά μέρος τη φιλαυτία και ας δούμε την ουσία…