Να, γιατί έρχεται η Μέρκελ!

by Sotos

Ένα μεγάλο ερώτημα πλανάται πάνω από την Ελλάδα: Πώς έτσι κι έρχεται στην Αθήνα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ;

Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, στο δρόμο, στο λεωφορείο, στο ταξί, στα πηγαδάκια, στο καφενείο, στην καφετέρια, στην τηλεόραση, στις εφημερίδες, διαβάζω, ακούω και κρυφακούω μια ατελείωτη ποικιλία από εκδοχές και απαντήσεις να δίδονται στο, ομολογουμένως, βαρυσήμαντο και βασανιστικό αυτό ερώτημα· άλλοτε πιο φωναχτά, αλλά τις περισσότερες φορές με την ένταση της φωνής μελετημένα κατεβασμένη και με ύφος εφεκτικό, ψαγμένο, το ένα μάτι μισόκλειστο, το άλλο φρύδι σηκωμένο, το βλέμμα γεμάτο καχυποψία, νόημα και υπονοούμενο, σε διάχυτη ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένης μυστικοπάθειας κάτω από την υπόγεια, αλλά βαριά οσμή μιας σκοτεινής συνωμοσίας σε πλήρη εξέλιξη.

Δεν θα σας κουράσω καθόλου με τις διάφορες αυτές εκδοχές, που φθάνουν στ’ αυτιά μου. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο· ζητούμενο είναι ο πραγματικός λόγος πίσω από την απροσδόκητη, πράγματι, επίσκεψη. Λέω «πράγματι», διότι –αναλογισθείτε– μόλις πριν από μια εβδομάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γερμανίας είχε δηλώσει επισήμως ότι θα εξετάσει πολύ προσεκτικά το πότε θα μας περιποιηθεί την τιμή, προκειμένου να μην εκληφθεί η κίνησή του, λέει, ως προσπάθεια άσκησης επικυριαρχίας. Αυτό το πολύ προσεκτικά το είδατε, παρακαλώ;

Επειδή, λοιπόν, τυγχάνει να γνωρίζω την μια και μοναδική αλήθεια για το ζήτημα, και τούτο χάρη στις πολύ υψηλές διασυνδέσεις μου στο ανώτατο επίπεδο του κυβερνητικού κλιμακίου, θα σας αποκαλύψω τα αυθεντικά κίνητρα της Δόννα Κορλεόνε, σεβόμενος, φυσικά, την ασυγκράτητη αυτή ανησυχία που μας έχει κυριεύσει. Αλλά αυτή τη φορά η πολύτιμη, ανεκτίμητη θα έλεγα, πληροφορία που έχω στη διάθεσή μου κατ’ αποκλειστικότητα, θα σας κοστίσει κάτι τις. Το blog, βλέπετε, έχει και αυτό τα έξοδά του… Ε, να μη βγάλουμε κι εμείς κάτι από αυτή την χλαλοή; Στο κάτω-κάτω βερεσέ τέλος στην εποχή μας, έτσι δεν είναι;. Κι εδώ που τα λέμε, αρκετά με τις δωρεάν προσφορές γι αυτή την εβδομάδα.

Σκέφθηκα, λοιπόν που λέτε, πολλούς τρόπους, αλλά επειδή δεν μπόρεσα να καταλήξω σε κάτι δικαιότερο, που να απηχεί δε και την πραγματική αξία αυτού που γυρεύετε, απεφάσισα να βγάλω την όλη ιστορία στο σφυρί, αλλά –την προσοχή σας εδώ– σύμφωνα με το χρυσό κανόνα της υποκειμενικής πλειοδοσίας, ώστε να απηχεί η μεθοδολογία μου και το ίδιο το σύστημα, που συμβαίνει να εφαρμόζει στα δικά μας οικονομικά η εν λόγω κυρία. Δηλαδή: Κάθε ένας από εσάς θα έλθει σε επαφή μαζί μου· στη συνέχεια θα δεσμεύεται αναγκαστικά για ένα τίμημα που θα του ορίσω εγώ· και όταν με το καλό συγκεντρωθεί αθροιστικά το ποσό που θα με ικανοποιήσει, τότε θα σας ανακοινώσω και την είδηση.

Μόνο που θα πρέπει να δείξετε τη δέουσα κατανόηση για το γεγονός ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμη αν θα σας ανακοινώσω το τελικό ποσό που συγκεντρώθηκε. Καθώς, μάλιστα, το ξανασκέπτομαι –κατόπιν ωριμοτέρου σκέψεως που λέμε– λέω να μη σας το ανακοινώσω, δεδομένου ότι μετά από πολλά-πολλά χρόνια θα μπορείτε έτσι κι αλλιώς να το βρείτε σε κάποια από τις χαμένες λίστες στα υπόγεια του Σ.Δ.Ο.Ε. –ο καλύτερος άνθρωπος στα χειρότερα κέντρα, που λέει και το άσμα –δεν θα ζω.

Λυπάμαι πολύ που σας εκμεταλλεύομαι έτσι· πρέπει, όμως, να παραδεχθείτε εδώ ότι υπάρχουν και χειρότερα… Πολύ-πολύ χειρότερα· τόσο, που θα μπορούσατε, ωστόσο, κι εσείς και όλοι μας να τα αποφύγουμε, έστω καθυστερημένα, αν αντί να διερωτώμεθα πώς έτσι κι έρχεται η Μέρκελ, είχαμε τη φρόνηση να διερωτώμεθα καλύτερα πώς, ή έτσι ή αλλιώς, θα φύγει! Κορόιδα!..