Από εδώ και πέρα μόνο λάθη

by Sotos

Χαρακτικό του M.C. Escher με τίτλο «Κύκνοι», οι οποίοι, ως γνωστόν, απαντώνται σε δύο χρώματα στη φύση.

Υπάρχει πάντα ένα σημείο στην τροπή των γεγονότων, ένα πολύ κρίσιμο σημείο, από το οποίο και πέρα δεν μπορεί παρά να γίνονται πλέον μόνο λάθη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμη και η αγιότερη των προθέσεων, και η πιο υπολογισμένη, είναι καταδικασμένη να διαπράττει το ένα σφάλμα μετά το άλλο.

Είμαστε ήδη πέραν αυτού του σημείου. Η πεποίθησή μου αυτή εδραιώθηκε αμετάκλητα σήμερα, καθώς έβλεπα τα πλατειά χαμόγελα στα πρόσωπα των δύο υπουργών, που κατέληξαν για το ζήτημα της εφεδρείας κι έπνιξαν (νομίζουν) έτσι την προτελευταία παραφωνία στους κόλπους της εκτελεστικής εξουσίας.

Τώρα απομένει, όπως αναφέρεται από τους ίδιους τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, να κριθεί ως τελευταία εκκρεμότητα από το συνολικό πακέτο η τύχη των ειδικών μισθολογίων, που ισχύουν για τους «μάχιμους ενστόλους». Θα διασωθούν αυτά τα ήδη πετσοκομμένα εισοδήματα ή όχι; Όποια απάντηση και αν δοθεί τελικά, αυτή θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο σε ώρες κρίσεως.

Διάφορες τέτοιες ώρες κρίσεως μπορεί κανείς να επικαλεστεί βάσιμα ή αβάσιμα… Ή και απλώς να υποθέσει με τη φαντασία του, ώστε, στοχευμένα μιλώντας, να απεύχεται περικοπές για τους «μάχιμους ενστόλους».

Μία, πάντως, από αυτές τις ώρες κρίσεως προμηνύεται με μαθηματική βεβαιότητα για την ευρύτερη περιοχή έξω από τη Βουλή, όταν οι αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας θα κληθούν να δοκιμάσουν τη σύνθεση της νομοθετικής, εφ’ όσον ισχύει ακόμη το Σύνταγμα –όπως ισχύει…

Αν το ερώτημα απαντηθεί με κάποια διαφύλαξη των ειδικών μισθολογίων, τα δύο στρατόπεδα που θα αντιπαραταχθούν εκεί έξω θα προσδιορίζονται και, κυρίως, θα αλληλοπροσδιορίζονται στην πλήρη και ξεκάθαρη μορφή τους ως αυτό των προνομιούχων από τη μια μεριά και εκείνο των αδικημένων από την άλλη.

Αν το ερώτημα απαντηθεί αλλιώς, τότε μπορεί τα δύο στρατόπεδα να γίνουν ένα.

Επειδή, ωστόσο, την εκτελεστική εξουσία την έχω ικανή εκ φύσεως για τα πάντα, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επιχειρήσει κάτι τεχνητά σχετικό με αυτό το τελευταίο, οπότε ούτε ψύλλος στον κόρφο μας…