Τα του Καίσαρος
by Sotos
Τι σημαίνει η φράση «μη γνώτω η αριστερά τι ποιεί η δεξιά σου»; Σημαίνει να μην ξέρουν τα αριστερά κόμματα τι κάνουν τα δεξιά; Όχι. Είναι μια φράση από το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Πλήρης έχει ως εξής: «σου δε ποιούντος ελεημοσύνην μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Όπως γνωρίζουμε όλοι, εννοεί να μην διατυμπανίζουμε την ελεημοσύνη, όταν την κάνουμε.
Τι είναι η ελεημοσύνη; Ελεημοσύνη είναι το να μοιράσω δέκα κουλούρια, όταν είναι η δουλειά μου να μοιράσω τα δέκα κουλούρια, που μου έχουν δώσει για να μοιράσω; Όχι. Ελεημοσύνη είναι να βάλω από την τσέπη μου για να βρω ενδέκατο κουλούρι, για να δώσω σε έναν ακόμη, όταν οι πεινασμένοι είναι έντεκα, αφού δεν έχω τρόπο να ταΐσω ένδεκα πεινασμένους, με τα δέκα κουλούρια, χωρίς διαμαρτυρίες από κανέναν.
Πρέπει να ειδοποιήσω εκείνους που μου δίνουν τα κουλούρια; Πρέπει. Αν το γνωρίζουν ήδη καλά, πάλι πρέπει; Όχι, δεν είναι απαραίτητο. Αν κάτι δεν πρέπει, πάντως, είναι να διαφημίσω ότι εγώ έβαλα από την τσέπη μου για να φάει ο ενδέκατος. Αν το κάνω, δεν είμαι φιλελεήμων· απλώς πολιτεύομαι.
Τώρα, αν οι πεινασμένοι είναι περισσότεροι από ένδεκα και οι ανάγκες τους ξεπερνούν τις δυνάμεις μου, ακόμη και το υστέρημά μου, τότε τι κάνω; Επειδή το πρόβλημα είναι παλαιό όσο και ο άνθρωπος, είπαμε να οργανωθούμε ως κοινωνία, για να το αντιμετωπίσουμε. Βάλαμε νόμο και επικεφαλής για να μοιράζει όσο πιο δίκαια γίνεται τα κουλούρια.
Όταν ο επικεφαλής βάζει από την τσέπη του για να ταΐσει τον ενδέκατο, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι, μπορεί μεν τα κουλούρια να μην φθάνουν ένα για τον καθένα, αλλά σημαίνει επίσης και ότι η μοιρασιά δεν έχει γίνει δίκαια. Άρα ο επικεφαλής δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά, διότι η εργασία του έχει σαν αποτέλεσμα να μοιράζονται άδικα τα κουλούρια. Και τρέχει να το μαζέψει με την ελεημοσύνη, για να παραμυθιάσει και να παραμείνει στη θέση του (μάλλον διότι χάρη στη θέση του παίρνει πρώτος αυτός κουλούρι στο πλαίσιο της άδικης μοιρασιάς). Διότι, όταν διαφημίζει την πράξη του αυτή, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι μας δουλεύει κι από πάνω, ενώ στα μάτια όσων δεν χάφτουν απλώς εκτίθεται.
Αντικαθιστούμε τώρα τα κουλούρια με τη φυλακή και ρωτάμε: Όταν με άνωθεν παρέμβαση απελευθερώνεται ο άνεργος με τα επτά παιδιά που συνελήφθη για χρέη 5.000 ευρώ στο Δημόσιο, αυτό τι σημαίνει; Σημαίνει ότι ο νόμος είναι λάθος, ο «άνωθεν» δεν κάνει γι αυτή τη δουλειά και επιχειρεί να μας δουλέψει κι από πάνω.
Απόδειξη; Λίγες ώρες μετά κόψανε το ρεύμα σε οικογένεια ανέργων με ανάπηρα παιδιά. Τι κάνουμε τώρα κύριε «άνωθεν»;
Άμα είσαι σοβαρός, φτιάξε το νόμο κι άσε τις φιλευσπλαχνίες. Άντε, μη θυμηθώ ότι ξεκίνησες την πολιτική σου σταδιοδρομία με την κατάργηση της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο, γιατί μετά…
Τι; Τι είπες; Είναι η χώρα σε επικίνδυνο σημείο και δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς; Άσε, μας τα ‘παν κι άλλοι…
Α, και που ‘σαι! Στο ίδιο χωρίο στο Ευαγγέλιο τιμάται η ελεημοσύνη που δίδεται από το υστέρημα, όχι από το περίσσεμα…
Να ‘μαι κι εγώ πάλι. Ο Λιαντίνης, καλέ μου Σώτο, αυτό για το υστέρημα και το περίσσευμα το διατυπώνει έτσι:
«…το κριτήριο της ανθρώπινης αρετής δεν το δίνει ποτέ το περίσσευμα, αλλά πάντα το υστέρημα. Η τιμή, που προσδίνει στον πλούσιο ευεργέτη η ευεργεσία του, είναι άδηλο χάρισμα και το μόνο που ημπορεί είναι να τον απαλλάσσει από την κατηγορία, όχι όμως να τον φορτώνει και με τον έπαινο. Κανείς δεν ημπορεί να αποδείξει ότι ο χορτασμένος που δεν έκλεψε, δεν θα εγινόταν κλέφτης, εάν πεινούσε».
Ετούτοι εδώ, όμως -εννοώ τον που περιγράφεις και το συνάφι του- έχουν γκρεμίσει προ πολλού όλα τα φράγματα ακόμα και αυτά των προσχημάτων. Και χορτάτοι είναι, και κλέφτες είναι και κάλπικη ευαισθησία της ρεκλάμας μας πουλάνε… Ο «μαζί τα φάγαμε» έφτιαξε ιστοσελίδα με την ατάκα του (mazi-ta-fagame.gr) και συγγράφει ομότιτλο e-book. Πώς λέγεται αυτός που ανεβάζει τη χυδαιότητα στο θρόνο;
[…] που δίδεται από το υστέρημα, όχι από το περίσσεμα… by Σώτος Χρυσαφόπουλος Διαδώστε τοFacebookEmailPrintTwitterLike this:LikeBe the first to like this. By […]