Άστεγοι στη σπηλιά του Κύκλωπα

by Sotos

Νωπογραφία του Πελεγκρίνο Τιμπάλντι (ca. 1555), Ανάκτορο Πότζι, Μπολώνια.

Στο άχαρο κλισέ που θέλει τους Έλληνες να διαπρέπουν στο Εξωτερικό θα ήθελα να προσθέσω ότι δεν εξυπακούεται απαραιτήτως ότι αυτοί οι Έλληνες ζουν και στο Εξωτερικό. Ούτε εξυπακούεται απαραιτήτως ότι δημιουργούν εκεί. Για να έχει πραγματικό νόημα αυτό το στερεότυπο, το μόνο που θα έπρεπε να εξυπακούεται είναι ότι, ανεξαρτήτως έδρας, οι Έλληνες –αν όχι όλοι, πάντως όσοι εξασφαλίζουν τις απαραίτητες κατάλληλες συνθήκες– δημιουργούν και διαπρέπουν σύμφωνα με ανταγωνιστικά κριτήρια, που ισχύουν στο Εξωτερικό και τα οποία στην Ελλάδα είναι… αραιωμένα –για να χρησιμοποιήσω μια επιεική εκφράση. Λέω αραιωμένα, διότι στο αξιολογικό μίγμα κριτηρίων που καλλιεργείται και ισχύει στη χώρα μας προστίθενται νεποτισμοί, κοινωνικές σχέσεις, συναλλαγές, ημιμάθεια, ιδεοληψίες κ.τ.λ. κ.τ.λ. –τα γνωστά.

Οι Έλληνες, λοιπόν, που ζουν και θέλουν να δημιουργούν στην Ελλάδα αγωνίζονται μέσα σε αυτό το άθλιο μίγμα. Με το έργο τους αλλάζουν αυτό το μίγμα και διαπρέπουν στο Εξωτερικό ή τουλάχιστον συνιστούν μια ευπρεπή παρουσία. Τίποτε όμως δεν μπορούν να κάνουν, όταν το ίδιο το μίγμα και οι συνέπειές του τους εκβράζουν.

Στο Εξωτερικό επίσης βρίσκονται τέτοια μίγματα σε δράση, ας μη γελιόμαστε. Όχι, όμως, στη δοσολογία που συνηθίζεται στην Ελλάδα. Οι λόγοι πίσω από τη διαφορά μεταξύ των δύο συνδέονται με τη διαπίστωση ότι στο Εξωτερικό δεν διακινδυνεύεται η υστέρηση σε πρωτογενή δημιουργία και άμιλλα ιδεών, διότι μια τέτοια υστέρηση μπορεί ανά πάσα στιγμή να στοιχίσει ακόμη και αυτή την ίδια την επιβίωση μιας χώρας, εφ’ όσον η επιβίωση πλέον ισοδυναμεί με συμμετοχή μέσα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αντιθέτως, το ποσό ενέργειας που απαιτείται στο Εξωτερικό για μια τουλάχιστον ευπρεπή συμμετοχή στο διεθνή ανταγωνισμό, στην Ελλάδα διοχετεύεται σε εφησυχασμό: κυρίως με την επίκληση σ’ ένα ένδοξο παρελθόν, δεδομένου ότι αυτό το παρελθόν είναι δικό μας και άρα, αφού είναι αναγκαίο ως θεμέλιο κάθε διεθνούς ανταγωνισμού, άλλο τόσο αναγκαίοι δικαιούμεθα να εμφανιζόμαστε κι εμείς. Όταν σκουραίνουν υπερβολικά τα πράγματα, μεταπίπτουμε σ’ ένα είδος ιδιότυπης επαιτείας, που για τα προσχήματα συνοδεύεται με παχειά ρητορεία από αναρμόδιους και εθελοδουλεία από ανάξιους εντεταλμένους.

Οι αναρμόδιοι θα ήθελαν, βέβαια, να είναι εντεταλμένοι, προσκρούουν, ωστόσο, στους εθελόδουλους που, κατά το Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, επιδιώκουν και λαμβάνουν ως μισθό για τον εξευτελισμό που υφίστανται τη συντήρηση του παραδοσιακού άθλιου μίγματος που προανέφερα, διότι ναι μεν αυτό το μίγμα τους φέρνει στη δεινή θέση της δουλικότητας, αλλά το ίδιο μίγμα είναι εκείνο που τους ανέδειξε, οπότε έχουν κάθε λόγο να το συντηρήσουν. Γι αυτό και στο Εσωτερικό οι αφεντιές τους δεν είναι καθόλου εθελόδουλοι, παρά μόνο απέναντι στους πραγματικά ισχυρούς του μίγματος· αντιθέτως, απέναντι στους ανίσχυρους είναι δεσποτικοί, οιηματίες, προσβλητικοί, σαδιστές και απάνθρωποι. Συνηγορούντες δε υπέρ του μίγματος –ακόμη και όταν με περισσή υποκρισία και κομπορρημοσύνη το καταγγέλουν– δείχνουν με αυταρέσκεια αχρείου και μπόλικη φανφάρα διάφορους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους, που έχει αναδείξει το άθλιο αυτό μίγμα, ως πειστήριον ότι δήθεν δεν είναι άθλιο. Πίσω τους οι ανάξιοι τρίβουν τα χέρια τους, καθώς εισπράττουν την αίγλη της συμμετοχής στο μίγμα· και την προβάλλουν υποχθόνια ως αξιοσύνη. Δεν θέλω να φέρω παραδείγματα γιατί θα εκθέσω κόσμο. Όχι όμως ότι δεν υπάρχουν. Όχι ότι δεν υπάρχουν!

Να μην παρεξηγηθώ: δεν υποστηρίζω ότι η δοσολογία του αθλίου μίγματος δεν έχει πιθανότητες να φέρει στην επιφάνεια αξιόλογους δημιουργούς και το έργο τους –κάποιοι ευάριθμοι έρχονται εν τέλει στην επιφάνεια, εξ ου και διευκρίνισα ότι χρησιμοποιούνται ως προκάλυμμα, ως βιτρίνα. Είναι, ωστόσο, ηλίου φαεινότερο ότι η ανισορροπία των πιθανοτήτων του μίγματος καθιστά εξαιρετικά ανισοβαρείς τις προοπτικές για τους αξιόλογους έναντι των αναξιόλογων. Ορίζει ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τους τελευταίους, οι οποίοι –το νού μας σε αυτό το σημείο– αφού καταλάβουν θέσεις άλλων, στη συνέχεια αποδύονται σε μια προσπάθεια να τις διατηρήσουν, επειδή γνωρίζουν ότι είναι επισφαλείς σαν παλάτια στην άμμο· και για να το επιτύχουν έρχονται σε πάσης φύσεως συναλλαγές, ενώ αντιμάχονται κάθε πρώην συνυποψήφιο, επιβαρύνοντας με την ετεροθωρακισμένη συμπεριφορά τους την έτσι κι αλλιώς σε βάρος των αξιόλογων ανισορροπία. Υπεστήριζα πάντοτε ότι υπάρχουν πολλοί άκρως αξιόλογοι άνθρωποι στην Ελλάδα και διατεινόμουν παλαιότερα ότι απλώς βρίσκονται στη αφάνεια· ότι ασφυκτιούν στη χώρα των δεινοσαύρων –κυρίως ως μέλη της νεότερης γενιάς. Συνειδητοποιώ όμως ότι κάτι τέτοιο ίσως και να μην πείραζε, αν δεν συνέβαινε κάτι πολύ χειρότερο, καθώς έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι αξιόλογοι άνθρωποι στη χώρα μας δεν ασφυκτιούν απλώς· πολεμώνται· λυσσαλέα.

Στις μέρες μας, καθώς πάμε από το κακό στο χειρότερο, οι αξιόλογοι άνθρωποι είναι κατά κυριολεξίαν άστεγοι. Μόνο μια κυκλώπεια αντίληψη περί ανθρωπισμού θα μπορούσε να καταλογίσει στον ισχυρισμό μου αναίδεια, προβάλλοντας την ένσταση ότι εθελοτυφλώ προνομιακά, ότι «αντουανετίζω», την ώρα που υπάρχουν πραγματικοί άστεγοι. Προδίδεται, όμως, μια τέτοια ένσταση, ξεγυμνώνεται, καθώς προεξοφλεί βεβιασμένα και πάντως αβάσιμα ότι οι αξιόλογοι στους οποίους αναφέρομαι έχουν τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ, τα φάρμακά τους και κάπου την κεφαλήν κλίνειν –η εικόνα της αξιοπρέπειας ως έσχατο ένδυμα του δημιουργικού ανθρώπου τους ξεγελάει. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, η όποια τέτοια ένσταση ήθελε προβληθεί, πριν αξιώσει διάλογο, να διασφαλίσει προηγουμένως ότι προέρχεται αποκλειστικά από χείλη με απτό και συγκεκριμένο έργο για την ανακούφιση των πραγματικά αστέγων· χείλη με τεκμηριωμένο μητρώο περί δύο χιτώνων… Διαφορετικά ελέγχεται ως ψευδεπίγραφη, παραπειστική και υστερόβουλη. Αλλά ακόμη κι έτσι, δεν αναιρείται ότι οι αξιόλογοι άνθρωποι κρίνονται ως τέτοιοι με το αξιόλογο έργο τους. Εφ’ όσον αυτό είναι άστεγο, είναι κι εκείνοι άστεγοι. Αν δεν ήταν άστεγο, η χώρα μας δεν θα είχε τα χάλια της.

Ως αποτέλεσμα του αθλίου μίγματος και των χημικών του αντιδράσεων, ακόμη εξήντα »στέγες αστέγων», που μετρίαζαν ως τις ημέρες μας το πρόβλημα παίρνουν σειρά με τη νέα λίστα Οργανισμών, που θα τεθούν υπόψη της κυκλώπειας ηγεσίας μας προς κατάργηση. Εύκολα ξεχωρίζει κανείς σε αυτόν τον κατάλογο ονομαστά Ιδρύματα, που στάθηκαν περήφανα απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό για δεκαετίες μέχρι σήμερα –δεν θα κατονομάσω για να μην αδικήσω. Η λίστα θα εκβράσει κι άλλους Έλληνες που με το έργο τους αλλάζουν και απολυμαίνουν το άθλιο μίγμα. Εκβρασμένοι θα κοιτούν το μίγμα με παράπονο, αγανάκτηση κι ένα ακατανίκητο αίσθημα ματαιοπονίας.

Για να δείξει ο Πολύφημος ότι βελτιώνει την κατάσταση, την επιδεινώνει, ενώ το άθλιο μίγμα παραμένει το ίδιο. Το αποτρόπαιο δείπνο του θα συνεχίζεται, μέχρι την ώρα που θα έχει μεθύσει για τα καλά από εξουσία, όποτε θα του μπήξει τον κάρφο ο Οδυσσέας.