Μια παράκληση προς τον Σάντος και τα παιδιά

by Sotos

Ως γνωστόν η μπάλα είναι στρογγυλή. Κι επειδή η μπάλα είναι στρογγυλή, κανείς δεν ξέρει με ακρίβεια που μπορεί να καταλήξει. Όλα αυτά ισχύουν, χωρίς να αναιρούν τους υπόλοιπους παράγοντες που προσδιορίζουν την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: επίπεδο παικτών, φυσική κατάσταση, προπόνηση, τεχνικές οδηγίες, προπονητής, ψυχολογία, διαιτησία, πάγκος, εξέδρα κ.τ.λ. κ.τ.λ. Και όλα αυτά, πάντως, με επίγνωση ότι, όταν σφυρίζεται το εναρκτήριο λάκτισμα και μετά, οι δύο ομάδες είναι λίγο-πολύ στο ίδιο, έστω σε συμβατό επίπεδο, αφού βρίσκονται στην ίδια φάση μιας τέτοιας ανταγωνιστικής διοργάνωσης.

Απόψε θέλουμε η Εθνική μας να κερδίσει τη Γερμανία. Το ίδιο θα θέλαμε, με όποιον αντίπαλο κι αν έπαιζε. Με τη Γερμανία έχουμε κι ένα λόγο παραπάνω· τουλάχιστον.

Μετά το σφύριγμα της λήξης, θα επιχειρηθεί πολιτική εκμετάλλευση του αποτελέσματος, είτε είναι υπέρ μας είτε είναι εις βάρος μας, όπως πάντα. Στην πρώτη περίπτωση η πολιτική δήλωση θα επιχειρήσει να οικειοποιηθεί και να πιστωθεί το θετικό κλίμα: θα λέει περίπου ότι εμείς οι Έλληνες αποδείξαμε για μια ακόμη φορά πως, όταν είμαστε ενωμένοι κι έχουμε πίστη σε αυτό που επιδιώκουμε, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα μέσα στην Ευρώπη· στην άλλη περίπτωση θα λέει περίπου ότι ενωμένοι καταφέραμε μια αξιοπρεπή εμφάνιση και αυτό είναι που μετράει –η προεργασία που ήδη έχει γίνει γι αυτή τη δήλωση στηρίζεται στο σκεπτικό τι είχαμε-τι χάσαμε· μέχρι εκεί φθάνει ο ορίζοντας των πολιτικών και της κομπανίας τους.

Γι αυτό, αυτές οι δηλώσεις είναι για μας τελείως αδιάφορες. Εμείς απλώς θέλουμε να κερδίσουμε και χαζοί δεν είμαστε να περιμένουμε από τους πολιτικούς να μας εξηγήσουν τι έγινε. Άλλωστε εκείνη την ώρα μάλλον θα έχουμε ξεχυθεί στους δρόμους, πράγμα που γενικώς οι πολιτικοί αποστρέφονται, ειδικά οι συγκεκριμένοι.

Δεν έχω λόγια να σας περιγράψω πόσο θα το χαρώ να νικήσουμε. Ακόμα περισσότερο –αν υπάρχει περισσότερο– αν παιχτεί και καλή μπάλα. Μέχρι το μεδούλι που θα είναι απέναντί μας οι Γερμανοί!

Μόνο μια παράκληση προς τον Σάντος και τα παιδιά: Προσοχή! Μη φορτωθούμε κάρτες γιατί έχουμε κι άλλον αγώνα…