Πάρε-δώσε υπό Ελληνική Σημαία

by Sotos

Η απειλή –διότι για απειλή πρόκειται και όχι για κάποιο έγκυρο ενημερωτικό δημοσίευμα, κατά τα δεοντολογικώς προβλεπόμενα– που εξαπέλυσε το πρακτορείο Bloomberg ότι οι Έλληνες Εφοπλιστές θα φύγουν από την Ελλάδα, αν φορολογηθούν, δεν αποδόθηκε ποτέ από το ίδιο δημοσίευμα-αχταρμάς σε επίσημα χείλη, μολονότι αναπαράχθηκε ως τέτοιο. Αναπαράχθηκε όμως σαν «επίσημο», στο πλαίσιο της στρατηγικής του φόβου. Του φόβου ότι θα φύγουμε από το ευρώ, του φόβου ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη, του φόβου ότι θα φύγουν οι επιχειρήσεις από την Ελλάδα, του φόβου ότι θα πεθάνουμε εν μέσω φρικτών πόνων  κ.τ.τ.

Οι τεχνικές της στρατηγικής του φόβου είναι πολλές. Π.χ., ανακοινώθηκε σήμερα ότι αποχωρεί από την ελληνική αγορά η Carrefour. Η αλήθεια είναι ότι εξαγόρασε τον εν Ελλάδι δραστηριοποιούμενο όμιλο Carrefour-Μαρινόπουλος ο Έλληνας εταίρος, δηλαδή ο Μαρινόπουλος. Ο τίτλος όμως λέει «Αποχωρεί από την Ελλάδα η Carrefour»· δεν λέει «Επιθετικό επενδυτικό άνοιγμα Μαρινόπουλου εντός του Ομίλου Carrefour». Πόσοι ενδιαφέρονται, πόσοι έχουν το χρόνο και πόσοι την κατάρτιση μεταξύ του συνόλου των αναγνωστών, που συναποτελούν αυτό που ονομάζουμε Κοινή Γνώμη, για να διαβάσουν παρακάτω από τον τίτλο; Όσοι θα διάβαζαν παρακάτω θα εντόπιζαν και τις δηλώσεις, που έλεγαν ότι με τη νέα αυτή θετική εξέλιξη δημιουργούνται καλύτερες προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίση του Ομίλου στην Ελλάδα, την Κύπρο και την περιοχή. Και θα μάθαιναν και κάτι για ένα ολόκληρο ιστορικό ανταγωνισμού μεταξύ των δύο εταίρων κ.τ.λ. κ.τ.λ. Όποιον ενδιαφέρει…

Ομοίως και για την Ελληνική Ναυτιλία. Το τι email κυκλοφορεί από ναυτιλιακό γραφείο σε ναυτιλιακό γραφείο δεν περιγράφεται. Οι άνθρωποι που τα διαβάζουν, κατά τη γνώμη μου σοβαροί και ικανοί επαγγελματίες, δεν διαβάζουν, ωστόσο, εκείνο που οπωσδήποτε θα λάμβαναν υπόψη τους και σίγουρα με μεγάλη καχυποψία, αν επρόκειτο για ένα δικο τους ναυλοσύμφωνο. Διότι όλα αυτά τα email που λένε τέτοια πράγματα, όπως το Bloomberg ή όπως, λ.χ., το δημοσίευμα για την Carrefour, προσθέτουν (για δικές τους προφυλάξεις) στο τέλος ότι «Δεν φέρουμε καμιά ευθύνη για το περιεχόμενο αυτού του email, δεν συνιστά νομικά ελέγξιμη βάση, δεν, δεν, δεν, δεν», μη σας κουράζω, μεγάλα παιδιά είστε. Δεν τα προσέχουν αυτά, λοιπόν, όσοι τα λαμβάνουν και τα αναμεταδίδουν, νομίζοντας ότι συμμετέχουν έτσι και αυτοί στα δημόσια πράγματα (τα οποία κατά τα άλλα αποστρέφονται), επειδή έχουν ήδη πέσει στα νύχια της στρατηγικής του φόβου –εύκολη λεία για όσους ασκούνται στα δημόσια πράγματα, όση ώρα εκείνοι, που τα αποστρέφονται, ασχολούνται με τα ιδιωτικά και κρίνουν ότι ήλθε η ευκαιρία να κάνουν τον έξυπνο και στα δημόσια.  Είναι δε τόσο εύκολη λεία, που ακόμα και όσοι από αυτούς συμβεί να διαβάσουν αυτό που τους γράφω τώρα εδώ δεν θα με πιστέψουν! Η αντιλόπη, βλέπετε, παραλύει πριν μπήξει το λιοντάρι τα δόντια του στη σάρκα της –παρατηρήστε το στα ντοκιμαντέρ.

Κανένας Έλληνας δεν θέλει να φύγει από την πατρίδα της η Ελληνική Ναυτιλία. Πρώτοι από όλους οι Έλληνες Εφοπλιστές. Μαζί τους και όλοι, μα όλοι όσοι ψωμίζονται από αυτήν. Όσα και παράπονα να έχουν ως εργαζόμενοι –κι έχουν πολλά. Η Ελλάδα είναι η πατρίδα της ναυτιλίας. Η Ελλάδα μετά από τον πόλεμο οικοδόμησε την Ελληνική Ναυτιλία με κρατικές εγγυήσεις. Με αυτές αγοράσθηκαν τα Λίμπερτι. Τα ξέρουν αυτά οι εφοπλιστές. Κυρίως οι εφοπλιστές της προκοπής. Εκείνοι που ακόμη κολακεύονται, όταν προσφωνούνται καπετάνιοι ή καραβοκύρηδες κι ας είναι πια από γενιά χαρτογιακάδες.

Κάποιοι ανάμεσά τους φοβούνται τόσο πολύ μη μείνουν… ρέστοι που δηλώνουν «φορολόγησέ με, αν με βρεις». Οι άλλοι τους κάνουν παρέα λόγω της δουλειάς. Δεν τους αρέσει η δήλωση, διότι κάνει τον καραβοκύρη λαθρεπιβάτη. Ακόμη και τους «λαθρεπιβάτες», όμως, να μην τους αδικούμε: Ποιος Έλληνας θα ήθελε να φορολογηθεί ο ίδιος; Επαναλαμβάνω, ο ίδιος, όχι ο άλλος! Ξαναδιατυπώνω το ερώτημα: Ποιος Έλληνας, που θα μπορούσε να μην φορολογηθεί, θα επέλεγε, εν τούτοις να φορολογηθεί;;; Ο Σωκράτης, ίσως. Και πιθανόν κάποιοι σημερινοί που ασχολούνται σοβαρά με τον Σωκράτη. Τόσοι, όλοι κι όλοι… Να λέμε αλήθειες εδώ!

Οι υπόλοιποι λέμε, για να στέκει κιόλας αυτό που λέμε, γιατί εγώ να φορολογούμαι, όταν ο άλλος δεν φορολογείται και βγάζει ένα σκασμό λεφτά, ενώ εγώ δεν έχω να φάω; Σε αυτό το ερώτημα παίρνουμε χαρτί και μολύβι, κάνουμε τον υπολογισμό, και αν βγαίνει απαντάμε ή «ιδού οι αριθμοί που δείχνουν ότι αυτός συνεισφέρει έτσι που σε συμφέρει» ή «δεν συνεισφέρει, οπότε είχες δίκαιο και θα φορολογηθεί» –απλά πράγματα.

Όποιος λέει άλλα είναι τρελός και κανένας Τσίπρας δεν είναι τρελός. Αλλά, βλέπετε, αυτό που μόλις είπα δεν λέγεται σε προεκλογική ομιλία, οπότε σπεύδει το Bloomberg, που έχει πάρει τις αποφάσεις του πριν ακούσει τον Τσίπρα και διαλέγει τι θα πει ότι είπε ο Τσίπρας. Και να ‘σου μετά τα email να κυκλοφορούν, όπως κυκλοφορούσαν τα αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας, πριν λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα το Πα.Σο.Κ. και η Ν.Δ. μέσα σε μια νύχτα με την καταπληκτική λύση του Μνημονίου!!!

Δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του το Bloomberg; Δεν πιστεύω να το λέτε αυτό σοβαρά; Εκτός αν πιστεύετε ότι οι σημερινοί Financial Times της Γερμανίας που ζητούν –πρωτοφανές, ανήκουστο!– από τον Ελληνικό Λαό να ψηφίσουν Σαμαρά, το ζητούν από πόνο για την Ελλάδα. Αν το πιστεύετε αυτό, τότε ζητώ συγγνώμη που χάσατε το χρόνο σας με το να με διαβάσετε.

Πάντως, πριν φύγετε από αυτό το μπλογκ, θεωρώντας ότι χάσατε το χρόνο σας, θα ήθελα να σας δώσω μια πληροφορία, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ιδίως για όσους ασχολούνται με τη ναυτιλία, εντελώς ιδιαίτερα για όσους είναι καραβοκύρηδες. Ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Ζ. Κ. Γιούνγκερ, με τον οποίον λένε ότι θα διαπραγματευθούν οι άλλοι –και τάχα μου όχι ο κ. Τσίπρας– είπε πριν από μόλις λίγες ημέρες επί λέξει: «Έχω δει Έλληνες να κλαίνε, αλλά δεν έχω δει ούτε έναν Έλληνα εφοπλιστή να κλαίει». Το ότι το είπε σας το λέω επίσημα. Χωρίς μαϊμού email και χωρίς disclaimer στο τέλος του κειμένου. Είπαμε, είστε μεγάλα παιδιά και πρέπει να μπορείτε να καταλάβετε τι να φοβάστε.

Κλείνω με την πεποίθηση ότι Έλληνες Εφοπλιστές δικαιούνται να λέγονται εκείνοι οι εφοπλιστές, που αναγνωρίζουν ότι έχουν υποχρέωση να συμβάλλουν. Σε όσους από αυτούς θεωρούν ότι έχουν ήδη συμβάλλει αρκετά, λέω ότι κανένας, μα απολύτως κανένας δεν έχει δώσει στην πατρίδα όσα πήρε από αυτήν, εκτός από όσους μνημονεύονται στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αυτό το τελευταίο μου το έχει διδάξει Έλληνας Εφοπλιστής.