Τα ρομπότ

by Sotos

Το σημερινό άθλιο περιστατικό έχει υπαιτίους, και πέραν του φυσικού αυτουργού με ό,τι αυτός εκπροσωπεί· θα κάτσει στο σκαμνί. Επειδή, όμως, αυτοί οι άλλοι είναι πολλοί και οι ευθύνες όχι όλων ίδιες, το συμβάν καλύτερα να καταγράφεται ως αυτοτελές και να αξιολογείται προς το παρόν χωρίς καμιά αναφορά στις ευθύνες. Όλοι θα κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους και όποια συζήτηση γίνει για τέτοιες ευθύνες, ή θα οδηγήσει σε νέο τέτοιο άθλιο περιστατικό ή απλώς θα το μετατρέψει σε ατέρμονα συζήτηση προβολής κομμάτων και παρατάξεων, με την ευχή της προεκλογικής εκμετάλλευσής του. Αν παραμείνει στα μάτια μας ως αυτοτελές, τότε τα θύματα, που ποτέ δεν λογίζονται ως υπαίτιοι, ποτέ και πουθενά, εκτός ίσως από κάτι κρύα ανέκδοτα, η Λιάνα Κανέλλη και η Ρένα Δούρου, έχουν το πιο σεβαστό δικαίωμα –οι ίδιες και οι παρατάξεις τους– να αποκομίσουν και κάποια οφέλη για το γεγονός ότι η μία γρονθοκοπήθηκε και η άλλη εξυβρίσθηκε έργω και λίγο λέω –κάτι που δεν αξίζει σε κανένα άνθρωπο, ιδιαιτέρως σε πολιτικό και εντελώς ιδιαιτέρως σε γυναίκα. Θα είναι μια οιωνεί αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστησαν. Θα την δικαιούντο ακόμη και αν σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας την είχαν επιδιώξει.

Γνωρίζουμε όλοι οι παρεπιδημούντες την Ιερουσαλήμ ποιοι και πόσοι έχουν ευθύνες –καταγράφονται όλες μια προς μια στον Ποινικό Κώδικα και τους διάφορους Κώδικες Δεοντολογίας. Όσοι από αυτούς ανήκουν στο πολιτικό προσωπικό, είτε καλύπτονται από ασυλία, είτε καλύπτονται από τη σχέση του μείζονος προς το έλασσον, είτε όπως είπαμε θα έχουν μια ακόμη φορά την ευκαιρία να αποκομίζουν πολιτικά κέρδη, βγάζοντας από τη μύιγα ξύγκι και ουσιαστικά με ξένα κόλυβα. Όλα, βέβαια, αυτά θα τα πράξουν κηδόμενοι, φορώντας την μάσκα της προάσπισης της Δημοκρατίας.

Με σφιγμένα τα δόντια θα περιορισθώ κι εγώ στο τετριμμένο ότι η Δημοκρατία έχει τη δύναμη να αντέξει εντός της ακόμα και δυνάμεις που την αντιστρατεύονται και τη διασύρουν, εκθέτοντάς την ταυτοχρόνως σε κίνδυνο. Μπορεί, ωστόσο, και αυτό να χωρέσει μια ρυθμιστική συζήτηση –μπορούν, δηλαδή, να συζητηθούν τα όρια αυτής της ανοχής και αντοχής. Δυστυχώς, δεν είναι η ώρα, αν και μοιάζει ότι είναι. Αυτό το λέω και με σφιγμένη την καρδιά.

Κάποιοι με τη συμπεριφορά τους μετριάζουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, έστω εκ των υστέρων, με κόλπα ή χωρίς. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που καταγράφονται στο βίντεο του περιστατικού ως ψύχραιμοι, σε βαθμό που θα τους ζήλευε ακόμη και ρομπότ. Πρόκειται για ανθρώπους που ζητούν την ψήφο μας για να μας σώσουν από την κρίση και να διαπραγματευθούν σκληρά –ίσως τόσο σκληρά, όσο η χώρα δεν χρειάσθηκε ποτέ στο παρελθόν. Αυτοί οι άνθρωποι ελέγχονται στη συνείδησή μου ως άνθρωποι ανίκανοι προς οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Η ευλαβική τους προσήλωση στην ευπρέπεια και την ψυχραιμία είναι πειστήριο ότι δεν μπορούν να υπερασπισθούν τίποτε, ούτε καν το δικαίωμα στην ευπρέπεια και την ψυχραιμία. Θα είναι πάντα στα μάτια κάθε διαπραγματευτή υπόδειγμα εύκολου στόχου, μεταξύ αγνώστων δε ξεγυμνώσιμου εντός λεπτών –περιγράφονται θαυμάσια από τη φράση «κάτσε κότα να σε φάω». Εύκολος στόχος και ανέλπιστος μοχλός νομιμοποίησης μιας κίβδηλης τάχα μου πολιτισμένης συσκευασίας, μέσα στην οποία οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα επιχειρήσει από πλευράς ισχυρών να εξωρραΐσει και να ευπρεπίσει μια οιωνεί γενοκτονία. (Είναι να κρατάει κανείς την κοιλιά του, όταν ακούει ότι συστρατεύονται σε μέτωπα… Είπαμε, αλλά όχι κι έτσι…)

Ατρόμητος δεν είναι εκείνος που δεν φοβάται τίποτε, αλλά εκείνος που γνωρίζει τι να φοβάται. Γενναίος δεν είναι εκείνος που δεν διστάζει για τίποτε –αυτός είναι ο αδίστακτος, όχι ο γενναίος. Γενναίος είναι εκείνος που γνωρίζει πότε να διστάζει. Στον ήρωα, στον γενναίο δεν αναγνωρίζεται η αφέλεια της άγνοιας, αλλά η κοινοφελής, αλτρουιστική απόφαση προς μια γενναία πράξη, ως αποτέλεσμα ενός ζυγίσματος, μιας στάθμισης με επίγνωση των συνεπειών. Ψύχραιμος δεν είναι εκείνος που δεν χάνει την ψυχραιμία του ποτέ, αλλά εκείνος που γνωρίζει τα όρια και ξέρει πότε οφείλει να την χάσει. Ή, το ευκταίο, να δράσει με τρόπο που, έστω, να μοιάζει ότι την έχει χάσει. Εκείνος που δεν χάνει την ψυχραιμία του ποτέ δεν είναι ψύχραιμος. Δεν ξέρω καν αν είναι φυσιολογικός άνθρωπος. Είναι, όπως είπαμε, μάλλον ρομπότ. Υπάρχουν φαίνεται και αυτού του είδους.