Εκλογές σαν παγωτό χωνάκι

by Sotos

Ευπρεπέστατη εφημερίδα η «Εστία». Είναι η μόνη ελληνική εφημερίδα η οποία, εξ όσων εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, δεν έχει πάρει ούτε σέντσι δάνειο ποτέ. Από την εποχή των ιδρυτών της, των πρώτων Κύρου, μέχρι τους σημερινούς, τους κληρονόμους Κύρου, τους Ζαούσηδες. Γνωρίζω τον Λαζαρή. Πολύ καλό παιδί –ό,τι σημαίνει αυτό· για μένα πολλά. Μάλιστα. Ούτε σέντσι δάνειο. Και αυτό τα λέει όλα. Δεν χρωστάει σε κανέναν, δεν έχει εξάρτηση από κανέναν. Ασκεί ακέραια κι έντιμη δημοσιογραφία. Έντιμη και κατά τεκμήριο ανεξάρτητη. Μέχρι να πληροφορηθώ ότι σφάλλω, θα την υπερασπίζομαι.

Δεν είναι καθόλου της ώρας να μιλήσω για τους Κύρου· υπήρξαν πνευματικό κεφάλαιο με σοβαρότατη δε συμμετοχή στα δημόσια πράγματα. Δεν έχω λόγους να θέσω υπό αμφισβήτηση την παράδοση που κατέλιψαν.

Παληά -όχι και τόσο όμως- η «Εστία» κυκλοφορούσε με την πρώτη σελίδα ως τελευταία. Ο αναγνώστης εκαλείτο να την ξεφυλλίσει ανάποδα, γυρίζοντας τις σελίδες με κίνηση του χεριού από αριστερά προς τα δεξιά, υπό μιαν έννοια περίπου όπως τρώμε το παγωτό, αφού δαγκώσουμε το χωνάκι από κάτω. Διότι τιμούσε επί χρόνια την παράδοση των Εφημερίδων Τοίχου από σεβασμό στη λαϊκή φύση της έννοιας Τύπος. Οι Εφημερίδες Τοίχου αναρτιόντουσαν σε δημόσιο τοίχο για να τις διαβάζει ο κόσμος, όπως σήμερα οι αφίσσες. Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η Εφημερίδα Τοίχου απλωμένη είχε ως πρώτη σελίδα, στον τοίχο αριστερά, εκείνη, που άμα τη διπλώσεις γίνεται τελευταία. Τώρα πια η «Εστία» διαβάζεται κανονικά. Κανονικά σημαίνει φυλλομετρώ με κίνηση του χεριού από δεξιά προς τα αριστερά, όπως γίνεται με όλες τις άλλες.

Με την ευκαιρία να προσθέσω ότι εδώ και πολλά χρόνια την πρώτη σελίδα της κοσμεί η Επιφυλλίδα της Αλεξάνδρας Στεφανοπούλου. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για την καλύτερη πένα του ημερήσιου Τύπου. Σας τη συνιστώ ανεπιφυλάκτως. Όπως σας συνιστώ και την παλαιότατη πρωτοσέλιδη στήλη της εφημερίδας «Πενιές, Ειδησούλες, Περίεργα». Δεν μ’ έχει προδώσει ποτέ.

Τι σας λέω τώρα… Η «Εστία»… Άκου η «Εστία»…

Σήμερα, που λέτε, ήμουν στους δρόμους της Αθήνας από το πρωί. Μίλησα με άπειρο κόσμο, κάθε λογής, όπως συνηθίζω. Όλοι, μα όλοι –το υπογραμμίζω: όλοι– μου είπαν ευθέως ή πλαγίως ότι έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Χωρίς νεύρα, χωρίς πάθος, απλά και συγκροτημένα. Λες και ήμουν σε βρετανική ιδιωτική λέσχη! Τι στην ευχή, είπα… Παραισθήσεις έχω; Λες να την έχω πατήσει, όπως ο Παπανδρέου που συναντούσε γεροντάκια στο δρόμο και του λέγανε ότι για σένα αγόρι μου θα δώσω όχι μέρος, αλλά όλη μου τη σύνταξη; Τόχε πει και στη Βουλή ο αθεόφοβος! Θα τα θυμάστε αυτά που τάδειχνε το Mega και μετά μόνο που δεν κλαίγανε από τη συγκίνηση παρουσιαστές και συμπαρουσιαστές του στα παράθυρα…

Σε κάποια στιγμή –πρωίας μεσούσης, που έλεγαν και οι παλαιότεροι– ανέκυψε μια μικρή διαφορά στο πρόγραμμά μου, ένα μικρό κενό που μεσολαβούσε από το ένα ραντεβού μου στο επόμενο κι έτσι στάθηκα να διαβάσω τα πρωτοσέλιδα στο περίπτερο, για να μην πάει η ώρα μου χαμένη. Πλάι μου και άλλοι περαστικοί, όπως συνηθίζεται.

Όλες οι μεγάλες εφημερίδες έλεγαν λίγο πολύ ότι οι Ευρωπαίοι, ο κύριος τάδε και η κυρία δείνα, λόγω Ομπάμα, λόγω G8, λόγω σημείου G, λόγω ωριμοτέρου σκέψεως, λόγω διάφορα τέλος πάντων, θα βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και άλλα τέτοια, αρκεί να τηρήσουμε κι εμείς τις δεσμεύσεις μας, μη και διανοηθούμε να τολμήσουμε διότι θα μας κάνουν μπου, αλλά, εντάξει, θα μας δώσουν και μια βοήθεια για την ανάπτυξη κ.τ.λ. κ.τ.λ. Τα γνωστά… Στη γωνία κρεμόταν μόνη της η «Εστία», σαν την καλαμιά στον κάμπο. Η πρώτη σελίδα της είχε τυπωμένο ως πρώτο τον εξής τίτλο: «Μη αναστρέψιμο το ρεύμα υπέρ του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.»

Αν θα τη διαβάζετε ή όχι είναι δική σας υπόθεση. Ούτε περιπτεράς είμαι, ούτε εφημεριδοπώλης, ούτε τίποτε, για να σας πω εγώ τι θα διαβάζετε και τι όχι. Όφειλα να σας ενημερώσω, πάντως, επειδή μέχρι εκεί γνωρίζω, ότι, δηλαδή, δεν χρωστάει σε κανέναν ούτε σέντσι. Ούτε σέντσι.

Υ.Γ. Τώρα τι έκανα; Έβαλα ένα λιθαράκι κι εγώ στη συσπείρωση της δεξιάς παράταξης; Τους πληροφόρησα και θα σπεύσουν με τη σειρά τους να ψηφίσουν, ό,τι ανακόψουν από τον επερχόμενο όλεθρο; Δεν νομίζω. Εξάλλου, οι δεξιοί, έχουν προ πολλού πάψει να διαβάζουν την «Εστία». Η Δεξιά έχει τώρα το βλέμμα στο ’44, ή στο ’47. Ακόμη και αυτοί που δεν υπήρχαν τότε. Η «Εστία» όμως που υπήρχε, κάτι μου λέει ότι έχει το βλέμμα στραμμένο στο αύριο. Για φαντάσου…