Τρίγωνα, κάλαντα…

by Sotos

Ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα μπεστ σέλερ όλων των εποχών; Χμ… Ή η Βίβλος, ή το Κοράνι, ή η Σκέψη του Μάο. Σωστά; Λάθος! Όταν ρωτάμε ποιο είναι το υπ’ αριθμόν ένα μπεστ σέλερ όλων των εποχών, εννοούμε ότι, σταθμίζοντας τα θρυλούμενα, οφείλουμε να εξαιρέσουμε από τη μέτρηση το τμήμα του πληθυσμού της Οικουμένης το οποίο υποφέρει από αναλφαβητισμό, ώστε να αποστεί η συλλογιστική μας της εικόνας τηλεοπτικού σταθμού, που, θα έχει τύχει να το δείτε, ανακοινώνει από οθόνης στους τηλεθεατές ότι, αν δεν λαμβάνουν το σήμα, θα πρέπει να αλλάξουν συχνότητα ή να στρέψουν αλλού την κεραία τους (!).

Ποιο, λοιπόν, είναι το υπ’ αριθμόν ένα μπεστ σέλερ μεταξύ των μελών του προνομιούχου κατά τα ανωτέρω τμήματος του πληθυσμού της Οικουμένης; Η Ευκλείδειος Γεωμετρία. Σπουδαίο βιβλίο. Μας μαθαίνει να σκεπτόμαστε· θέτει τις βάσεις κάθε πνευματικής εξέλιξης. Χάρη σε αυτό κατανοεί κανείς αριθμούς, σχήματα, όμοια και ανόμοια τρίγωνα, τα εντός εκτός κι επί τα αυτά, γενικώς προβλήματα, λύσεις κ.τ.λ. κ.τ.λ. Χάρη σε αυτό μαθαίνει κανείς να προεκτείνει, να εγγράφει, να συγκρίνει, χίλια δυό πράγματα μαθαίνει. Το σπουδαιότερο: χάρη σε αυτό επιτυγχάνει να συνεννοείται με συνανθρώπους του πέρα από το συναίσθημα.

Έχουμε λοιπόν και λέμε. ‘Εστω το εκλογικό αποτέλεσμα. Βρίσκεται κάποιος αρχηγός σε δεινή θέση; Και αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση; (Η παραίτηση είναι ηθικό, όχι λογικό ζήτημα.)

Ας εξετάσουμε το πρόβλημα από τα χαμηλότερα προς τα υψηλότερα ποσοστά.

Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα νεοσύστατο κόμμα. Η εκλογική του δύναμη έχει ως σημείο εκκίνησης το μηδέν και άρα δικαιούται να κάνει λόγο για θεαματική νίκη. Υπάρχει δε το χρονικό περιθώριο μέχρι την προσεχή εκλογική αναμέτρηση να διαχειρισθεί τη δύναμή της με τρόπο που να την αυξήσει.

Το αμέσως επόμενο, κύριε καθηγητά, θα μου επιτρέψετε να το προσπεράσω, διότι η όλη υπόθεσή μου στηρίζεται στις λεγόμενες δημοκρατικές διαδικασίες, υπόθεση που εμπεριέχεται στη διατύπωση του προβλήματος. Μπράβο παιδί μου! 🙂 Να προσθέσω μόνο ότι βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση λεηλασίας της εκλογικής του δύναμης από όλα τα κόμματα από τα οποία ήντλησε ψήφους. 🙂 🙂 🙂 Συνέχισε.

Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι όποιος από τους ψηφοφόρους του της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει ανηρτημένη στο υπνοδωμάτιό του αφίσα του Λένιν και του Στάλιν, πρόχειρο στην αποθήκη του καδρόνι του Π.Α.Μ.Ε., και καθημερινώς ή έστω τις Κυριακές το Ριζοσπάστη παραμάσχαλα, μάλλον δεν θα το ξαναψηφίσει στις προσεχείς εκλογές. Νομίζω, κύριε καθηγητά, ότι αυτοί θα ψηφίσουν ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά εμείς εδώ δεν εξετάζουμε αυτό το πρόβλημα. Σωστά. Συνέχισε. Άρα μετά τις προσεχείς εκλογές δικαιούμαι να πιθανολογήσω εξελίξεις στον Περισσό. Με δημοκρατικές διαδικασίες πάντα, έστω όπως τις εννοεί το Κ.Κ.Ε. Συνέχισε.

Έτσι όπως τίθεται το πρόβλημα, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν διαφέρουν κατά πολύ από τη Δημοκρατική Αριστερά. Διαθέτει και αυτό το κόμμα προοπτική αύξησης των ποσοστών του. Η πεισματική εκ μέρους του άρνηση συνεργασίας περιφρουρεί ένα αξιοσημείωτο πυρήνα και μέχρις ότου αυτός μετρηθεί, τα λοιπά ζητήματα μπορούν να περιμένουν. Την ίδια ώρα επιχειρείται μεν υφαρπαγή ψηφοφόρων του δια της μεθόδου της παλιννοστήσεως, αλλά το προσκλητήριο έχει βεβαρημένο μητρώο και προσκρούει, επίσης, στις απεγνωσμένες εξυπνάδες της Ν.Δ. περί παροχής ψήφου ανοχής στο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ., τακτική που υπενθυμίζει στον ψηφοφόρο την κατεξοχήν επίθεσή της κατά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προεκλογικώς. Άρα το πρόβλημα, όπως εδώ διατυπώνεται, μετατίθεται ως προς αυτό το κόμμα για το μέλλον, οπότε και θα χρειασθεί να αναφρασεολογηθεί, δεδομένου ότι είναι προσωποπαγές. Παρακάτω, ε, ήθελα να πώ παραπάνω, ε, παρακάτω, τέλος πάντων συνέχισε.

Το Πα.Σο.Κ. υπέστη πανωλεθρία. Ο αρχηγός του απέτυχε να πείσει ότι είναι αθώος του αίματος, έχει, ωστόσο, το περιθώριο να επικαλεσθεί το εθιμικό ανάλογο των δύο προκατόχων του και στο όνομα των δημοκρατικών αρχών του κόμματος να οδηγήσει σε συνέδριο, με ουσιαστικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την εκλογή νέου αρχηγού. Αυτά μετά τις προσεχείς εκλογές, ανεξαρτήτως επιδόσεων. Όλα θα εξαρτηθούν από τη στάση των νυν απόντων. Κομβικός ρόλος προβλέπεται για την κυρία που πάτησε τα φρένα της απόλυτης κατρακύλας, αν με εννοείτε. Σε εννοώ. Συνέχισε.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δήλωνε ότι εγγυάται τις καταθέσεις. Φαντάζομαι ότι σε αυτές περιλαμβάνεται και αυτή της διερευνητικής εντολής. Άρα προσβλέπει με ασφάλεια σε κέρδη και η δική μου εκτίμηση παρέλκει για να μην πω πλεονάζει.

Αυτά. 😉 Κάθησε.

Α! Να μην ξεχάσω ότι στα βιβλία μεταξύ των οποίων ανέδειξα με αμιγώς προσωπική ευθύνη ως μπεστ σέλερ την Ευκλείδειο Γεωμετρία, δεν συμπεριλαμβάνονται μυθιστορήματα όπως ο Δον Κιχώτης του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, ο Χάρι Πότερ της Τζόαν Ρόουλινγκ, διηγήματα, όπως αυτά που μοιράζουν με προσφορές Το Βήμα και τα Νέα, π.χ. ο Μάγκας της Πηνελόπης Δέλτα, ποιητικές συλλογές, όπως Δυτικά της Λύπης ή Τρία Ποιήματα με Σημαία Ευκαιρίας ή Έξι και Μία Τύψεις για τον Ουρανό του Οδυσσέα Ελύτη και τέτοια…