Τι θα ψηφίσω

by Sotos

Η ψήφος του καθενός μας, η μία, μόνη και μοναδική ψήφος που ο καθένας από εμάς διαθέτει  έχει δύο όψεις.

Η μια όψη είναι η αμιγώς προσωπική, ιδιωτική. Υπό αυτή την οπτική γωνία η ψήφος είναι ιδιαιτέρως σημαντική και πολύ βαρύνουσα για τον καθένα προσωπικά, διότι συμπυκνώνει ως πράξη, ως άσκηση δικαιώματος, το βαθμό πίστης στη Δημοκρατία, το βαθμό κατανόησης της Δημοκρατίας, καθώς και την ιδία αντίληψη περί της αξίας της συμμετοχής όπως αυτή απορρέει από το βαθμό πίστης και κατανόησης. (Η ιδία αντίληψη περί συμμετοχικότητας δεν αποκλείει την αποχή, το άκυρο ή το λευκό, διότι είναι και αυτές πράξεις με πολιτικό νόημα και περιεχόμενο, γι αυτό και προσμετρώνται κατά το εκλογικό σύστημα και υπολογίζονται από τα κομματικά επιτελεία.) Η ιδιωτική όψη της ψήφου συνιστά στοχαστική πράξη πολιτικής αυτοεκτίμησης.

Για την ψήφο του ο καθένας έρχεται σε διάλογο με τη συνείδησή του. Εκ των υστέρων μπορεί μετανιωμένος ή προδομένος να ανιχνεύσει και να αναζητήσει αιτίες και αφορμές αλλού, λ.χ. σε παραπειστικές εξαγγελίες του πολιτευτή· μπορεί να επιχειρήσει να περισπάσει τη βλαπτική επιλογή του, γενικεύοντας την απαξίωση για να κρύψει μέσα της ένοχα συναισθήματα· και να δοκιμάσει τη συνάφεια του με άλλους προδομένους· μπορεί πολλά, αλλά πάντα θα ζυγίζει την ψήφο του αποκλειστικά με τη συνείδησή του. Κάποιες παρορμητικές εκμυστηρεύσεις του περί εσφαλμένης επιλογής στην κάλπη (ή και οργίλες εξομολογήσεις που συνήθως συνοδεύονται με άρες, κατάρες και αυτομομφές) δεν αποφέρουν κανένα αξιοσημείωτο όφελος, παρά μόνο παραμυθία μεταξύ ομοιοπαθούντων. Σε ακραίες περιστάσεις μετουσιώνονται μεν σε κλίμα, αλλά μέχρις εκεί –μολονότι αποκτούν πολιτικό ενδιαφέρον, δεν ανάγονται σε πολιτική οντότητα, παρά μόνο υπό προϋποθέσεις, και απλώς μαρτυρούν ψυχολογική κατάσταση. Αυτή είναι η μία όψη της ψήφου.

Αυτή η όψη της ψήφου, η μοναδιαία, η ιδιωτική, είναι ως τέτοια σχετικά αδιάφορη στους παίκτες του πολιτικού παιγνιδιού. Έχει αμελητέα μαθηματική αξία· δεν είναι σε θέση να κάνουν τίποτε περισσότερο από ό,τι έτσι κι αλλιώς προβλέπεται από το εγχειρίδιο για να την αποσπάσουν· κι επιπλέον δεν ελέγχεται: εν κρυπτώ και παραβύστω έχει κανείς τη δυνατότητα να παραβεί υποσχέσεις, χωρίς να υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο -γι αυτό υπάρχει το παραβάν…

Η άλλη όψη της ψήφου είναι η δημόσια. Δεν αφορά στο τι θα ψηφίσει κάποιος, αλλά στο τι λέει και γενικά στο τι δείχνει με λόγια και με έργα ότι θα ψηφίσει. Αυτή η όψη έχει υψηλή αξία για τους παίκτες του πολιτικού παιγνιδιού κι επιζητείται, διότι δημιουργεί αναμεταδότες του πολιτικού επιχειρήματος. Όσο πολυπληθέστεροι είναι οι αναμεταδότες, όσο μεγαλύτερη η υπόληψή και άρα η επιρροή τους και όσο ευρύτερη η εμβέλεια και η ακτινοβολία τους, τόσο παχυλότερα τα κέρδη που αποκομίζουν εκείνοι για λογαριασμό των οποίων συνειδητά ή ασυνείδητα γίνεται η αναμετάδοση. Μια προσεκτικότερη και αναλυτικότερη ματιά στα δρώμενα μιας προεκλογικής περιόδου αποκαλύπτει με αφοπλιστική προφάνεια στον παρατηρητή αυτή τη λειτουργία ως την κατεξοχήν διαδικασία, που υφαίνει σε διάφορα μοτίβα το όλον ύφασμα καθ’ οδόν προς την τελική αναμέτρηση.

Μη μου ζητάτε, λοιπόν, να πάρω θέση. Το τι θα ψηφίσω είναι εδώ προσωπική μου υπόθεση: δεν χωράει στο μπλογκ. Σας τιμά που μου το αξιώνετε με email και όχι με σχόλια, διότι έτσι δεν θέτετε σε κίνδυνο την αρχική απόφασή μου να μην αποκλείσω κανένα σχόλιο και κανένα σχολιαστή. Κατανοώ, επίσης, ότι σε αυτές τις εκλογές πολλοί αισθάνονται αβοήθητοι μπροστά σε μια κατά την εκτίμησή τους δύσκολη απόφαση, αλλά, επαναλαμβάνω, μη μου ζητάτε να σας πω τι θα ψηφίσω, πόσο δε μάλλον τι να ψηφίσετε. Δεν με τιμά.

Αν είχα υπόψη μου να σας πω τι θα ψηφίσω ή τι να ψηφίσετε, θα το είχα ήδη κάνει ευθαρσώς κι εντίμως. Και αν γύρευα κάτι τέτοιο δεν θα είχα κάνει αυτό το μπλογκ. Δεν νομίζω καν ότι θα είχα κάνει μπλογκ.

Σας ευχαριστώ και να με συμπαθάτε όσοι αναγκασθήκατε να διαβάσετε αυτή την ανάρτηση, χωρίς να έχετε καμιά ανάμειξη.

Υ.Γ.(1) Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ τη στάση μου του να μην αποκαλύπτω τι θα ψηφίσω, εντιμότερη από εκείνη πολιτευτών που λένε ότι έχουν σχέδιο, χωρίς να το υποβάλλουν για να κριθεί διεξοδικά.

Υ.Γ.(2) Θεωρώ, επίσης, αυτονόητη την υποχρέωση φίλων πολιτευτών που μου αποστέλλουν Δελτία Τύπου να λάβουν και αυτοί υπόψη τους τα προρηθέντα.