«Εν τυμπάνω και κιθάρα»

by Sotos

 

Απευθύνω έκκληση σε όλους τους φιλόμουσους να παρακολουθούν τη Λειτουργία τούτες τις μέρες. Η Βυζαντινή υμνογραφία είναι γεμάτη από ποιητικά και μουσικά αριστουργήματα. Πολλά από τα σπουδαιότερα είναι γραμμένα κατεξοχήν για τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Η έκκλησή μου αφορά και όσους έχουν και όσους δεν έχουν άριστες σχέσεις είτε με το Θείο ή τη θρησκεία, είτε με το λατρευτικό τυπικό. Παρακαλώ θερμά όσους δεν έχουν, να αναλογισθούν αν επιδεικνύουν τα ίδια ανακλαστικά απέναντι, λ.χ., στη μουσική ενός J.S. Bach που ήταν κατά μείζονα λόγο θρησκευτική, ή στην ποίηση ενός Πινδάρου, όταν αυτός αναφέρεται στην Παλλάδα Θεά Αθηνά ή έστω στο Let it Be των Beatles και να στοχασθούν αναλόγως.

Γνωρίζω, επίσης, ότι για όσους διατηρούν καλές σχέσεις με την Εκκλησία –ο καθένας για τους δικούς του λόγους– δεν είναι εύκολο να διαχωρισθούν τέχνη και πίστη, ούτε, όμως, και απαραίτητο. Θυμάμαι μια φορά μια ομάδα ηλικιωμένων εκδρομέων-επισκεπτών της εξαιρετικής έκθεσης κειμηλίων του Αγίου Όρους στη Θεσσαλονίκη –προφανώς θεοσεβών εκδρομέων– να σταυροκοπιούνται ασταμάτητα από τη μια εικόνα στην άλλη, την ώρα που άλλοι επισκέπτες είχαν απέναντι στα εκθέματα τη συνήθη αποστασιοποιημένη στάση του τουρίστα σε πινακοθήκη της Εσπερίας.

Με την έκκλησή μου, λοιπόν, δεν τους καλώ να αποστασιοποιηθούν. Τους παροτρύνω να προσέξουν και να δώσουν το βάρος όπου αυτό αναλογεί, για να θαυμάσουν στο φυσικό του χώρο το δημιουργικό ανθρώπινο πνεύμα στην προσπάθειά του να συλλάβει το θαύμα. Τους διαβεβαιώ ότι θα συμβάλει θετικά στη μέθεξη.

Λυπούμαι δε που άργησα να αναρτήσω αυτές τις αράδες. Θα προτιμούσα να είχα προλάβει το Τροπάριο της Κασσιανής, μιας από τις σημαντικότερες υμνογράφους –δηλαδή ποιήτριας και συνθέτριας μαζί– μορφής ενδεικτικής του υψηλότατου και εντελώς παρεξηγημένου Βυζαντινού Πολιτισμού.