Ο νεκρός της ζωής μας

by Sotos

Η σημερινή αυτοκτονία στην Πλατεία Συντάγματος είναι πράξη ηρωική. Έγινε δημόσια και μάλιστα στον κατεξοχήν χώρο, όπου θα αποκτούσε πολιτική σημασία. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή που λυτρώνει τον αυτόχειρα από όσα λέγονται για τις αυτοκτονίες και, ως προς τους λόγους του, τον προφυλάσσει από όσα λέγονται γενικώς: φίμωσε τα φερέφωνα ομού δημίων και δεσμοφυλάκων.

Δημήτρης Χριστούλας, ετών 77: το όνομα χαράσσεται στο Ηρώο. Μην απορείτε, κάθε εποχή έχει τους ήρωές της –ανθρώπους της διπλανής πόρτας που κάνουν το διάβημα και εισάγονται στο πάνθεον. Ο ηρωισμός είναι μια αποκοτιά που γίνεται δημόσια.

Κι ο νους μου τρέχει λαβωμένος σε όλους τους ήρωες, που δεν μάθαμε ποτέ το όνομά τους, ίσως γιατί ο ίδιος ο ηρωισμός τους ήταν να μείνει η πράξη τους κρυφή –μόνη παρηγοριά μου η προσδοκία της ώρας, που, κατά τον προφήτη, «αναστήσονται οι νεκροί και εγερθήσονται οι εν τοις μνημείοις, και ευφρανθήσονται οι εν τη γη» (Ησαΐας).

Μέχρι τότε, η ελευθερία θα είναι ένα αγαθό που πολλές φορές θα θέλει να είσαι διατεθειμένος να το θυσιάσεις, προκειμένου να το υπερασπισθείς. Τι τραγική ειρωνία… ομοίως και η ζωή…